علم فردا
تکنولوژی به زبان ساده
پردازنده لپ تاپ و PC ، نکاتی درباره پردازنده که نمی دانید
تاریخ انتشار : ۲۴ بهمن ۱۳۹۱
در سر تا سر این مقاله به زبان ساده صحبت کردم تا برای افراد غیر متخصص قابل درک باشه . اساتید ناراحت نشن .
وقتی صحبت از خرید لپ تاپ ، کامپیوتر و یا موبایل می شود اولین معیاری که به ذهن ما می رسد پردازنده یا پروسسور آن وسیله است . این مسئله طبیعی است چون همواره پردازنده را قلب یا مغز آن دستگاه خطاب می کنند و این تعبیر درست هم هست . تمام دستوراتی که شما از طریق موس ، کیبورد ، ، قلم نوری ، صفحه لمسی و … به دستگاه وارد می کنید در پردازنده مورد پردازش قرار می گیرد . پردازنده به نوعی با تمام قطعات دیگر روی مادربورد ارتباط بر قرار می کند .
در چند سال اخیر با ظهور تکنولوژی های جدید در روش ساخت قطعات الکترونیک ، وسایل الکترونیکی وارد مرحله جدیدی شدند . ظهور تبلت ها و اولترابوک ها و همچنین گوشی های هوشمندی که امروزه از آنها صحبت می شود ، همه و همه مدیون طراحی جالب و شگفت انگیز قطعات الکترونیکی است . همانطور که می دانید یک چیپ الکترونیکی از چندین ترانزیستور و مدار دیگر در خود ساخته می شود . پردازنده ها نیز از این قاعده مستثنی نیستند . درون پردازنده ها تعداد بسیار زیادی ترانزیستور وجود دارد . در ادامه به برخی تکنولوژی هایی که در این پردازنده ها به کار گرفته شده تا هم ابعاد کوچک تری پیدا کنند و هم کارایی بیشتر داشته باشند و در عین حال توان کمتری مصرف کنند اشاره خواهیم کرد .
چرا در پردازنده ها از ترانزیستور استفاده می شود ؟
در ابتدا که ترانزیستور اختراع نشده بود برای راه اندازی مدارات مجتمع از لامپ ها استفاده می شد . این لامپ ها بسیار بزرگ بودند . تلفات بسیار زیادی داشتند و گرمای زیادی نیز تولید می کردند . ضمن اینکه سرعت عملکرد کمی داشتند . لامپ ها 10 تا 60 ثانیه زمان لازم داشتند تا عملکرد صحیحی از خود بروز دهند . ولتاژ کاری بالایی داشتند و هزینه تولید آنها زیاد بود . از این رو محققان ترانزیستور را اختراع کردند .
ترانزیستور کلا 2 وظیفه مهم دارد که بسته به نوع چینش مدار و بایاس ( تغذیه و مدار آن ) متغیر است . 1 – تقویت کنندگی سیگنال در مدارات آنالوگ و دیگری سوئیچ ( مثل کلید ) در مدارات دیجیتال . از آنجا که کامپیوتر و زبان ماشین فقط صفر و یک را می شناسد و این صفر و یک به منزله روشن و خاموش کردن یک کلید یا سوئیچ است ، چه گزینه ای بهتر از ترانزیستور ؟ حجم کم ، سرعت بالا ، اتلاف توان کم ، هزینه کم تولید ، اتوماتیک بودن تولید ترانزیستور ها در تعداد زیاد و …
در واقع ترانزیستور ها به دلیل کوچک بودن و عملکرد خوب خود در مدارات دیجیتال ، از سال ها پیش به عنوان عناصر تشکیل دهنده IC ها ، مایکروپروسسور ها و CPU ها بودند و امروز نیز همان ترانزیستور ها فقط با ابعادی خیلی خیلی کوچکتر و سرعت بیشتر المان اصلی در طراحی CPU ها می باشند . در ادامه دلایل سرعت بیشتر و ابعاد کوچک تر ترانزیستور ها را بررسی خواهیم کرد .
چرا در پردازنده ها از ترانزیستور MOSFET استفاده می شود ؟
حال چرا از ترانزیستور های Mosfet در پردازنده ها استفاده می شود ؟ این مسئله به تفاوت های اساسی بین این نوع ترانزیستور با دیگر ترانزیستور ها بر می گردد.
ترانزیستور های ماسفت سرعت بیشتری در سوئیچ کردن دارند که این مسئله به ساختار درونی ترانزیستور بر می گردد و از آنجا که سرعت پردازنده ارتباط مستقیم با این سوئیچ ها دارد پس بهتر است از ماسفت استفاده شود .
جریان ورودی ماسفت تقریبا صفر است یعنی جریانی نمی کشد و در نتیجه تلفات خیلی کمتری دارد .
هنگام سوئیچ تقریبا افت ولتاژی بین پایه درین و سورس نیست و این یعنی تلفات کمتر . اگر برای مثال مثل ترانزیستور های bjt هنگام سوئیچ افت ولتاژی داشتیم ، فکر کنید در مقیاس میلیونی از این ترانزیستور ها چه توانی تلف می شد .
استفاده از تکنولوژی نانو متری که در ادامه به آن خواهیم پرداخت در ترانزیستور های ماسفت راحت تر است . تکنولوژی ساخت این ترانزیستور ها اجازه می دهد تا کوچک و کوچک تر شوند و تعداد بیشتری از آنها را روی ویفر بچینید .
مسفت ها بر خلاف دیگر ترانزیستور ها در اغلب موارد بدون نیاز به مقاومت و خازن ، کار خود را انجام می دهند و این یعنی حجم کمتر و سرعت بیشتر .
با افزایش حرارت ، مقاومت نقطه اتصال کلکتور در ترانزیستور bjt کمتر می شود و به تبع آن جریان کلکتور بیشتر می شود و این مسئله باعث صدمه دیدن ترانزیستور می گردد . اما در ترانزیستور های ماسفت قضیه بر عکس است یعنی با افزایش حرارت ، جریان درین ، کمتر می شود . پس پایداری بالاتری به دست می آورد .
چرا سرعت سوئیچ ترانزیستور های MOSFET از BJT بیشتر است ؟
همانطور که گفتم و می دونید ترانزیستور در پردازنده ها بیشتر به عنوان سوئیچ یا کلید قطع و وصل عمل می کنه . ترانزیستور ها 3 تا ناحیه کاری دارن : فعال ، اشباع و قطع . در این مورد ما با حالت قطع و اشباع کار داریم . قطع یعنی ترانزیستور خاموش و هیچ جریانی از آن عبور نمی کند ( کلید قطع ) و حالت اشباع یعنی ترانزیستور روشن جریان از درین به سورس جاری میشه ( کلید وصل ) . در دنیای دیجیتال کلید قطع به منزله صفر منطقی یا صفر ولت و کلید وصل به منزله 1 منطقی یا 5 ولت می باشند . در واقع یک موج مربعی به شکل زیر .
شکل موج بالا به صورت ایده ال هستش ، یعنی بدون تاخیر زمانی تغییر وضعیت میده اما در عمل برخی المان ها مثل خازن ها باعث تاخیر در تغییر وضعیت سیگنال از صفر به یک و یا بالعکس میشن . حتما در مورد شارژ و دشارژ خازن ها چیز هایی شنیدید . خازن ها به محض ایجاد اختلاف پتانسیل ( ولتاژ ) بین پایه هاشون ، بسته به ثابت زمانی مربوط به خودشون ( قضیش مفصله باید سایت های الکترونیکی رو بخونید ) شارژ می شوند و بعد از قطع ولتاژ ، انرژی رو باز نسبت به ثابت زمانی خودشون به صورت جریان به مدار پس میدن . این ثابت زمانی باعث تاخیر در تغییر وضعیت سوئیچ میشه . مثل شکل زیر :
هر چه ظرفیت خازن بزرگ تر باشه ، این زمان شارژ و دشارژ ( تخلیه ) بیشتر میشه . از طرفی بین پیوند های ترانزیستور ها یک ظرفیت خازنی موجوده که در ترانزیستور های FET این ظرفیت به مراتب از bjt کمتره . این بدین معنی است که بنا به گفته های بالا ، سرعت تغییر وضعیت از 1 به 0 و بالعکس ( سوئیچ ) در ترانزیستوری که ظرفیت خازنی کمتر داره بیشتره .
تکنولوژی نانو متری در پردازنده ها چیست ؟
اگر پیگیر خبر های تکنولوژی باشید قطعا 1 بار هم که شده اصطلاح 32 نانومتری یا 45 نانو متری به گوشتان خورده . برای مثال دیدید در اخبار : ” پردازنده های اینتل با معماری 32 نانومتری در راهند ” . اما واقعا این عدد و ارقام و نانو و … از کجا آمدند ؟
مسلما هر چیزی که در ابعاد بزرگ تولید می شود ، هزینه بیشتری را برای تولید کننده و در نهایت مصرف کننده به همراه خواهد داشت . منظور از ابعاد در اینجا ابعاد یکی از محصولات مثلا 1 عدد پردازنده می باشد . ابعاد بیشتر یعنی مواد خام بیشتر ، فضای بیشتر ، گرمای بیشتر و … از این رو تمام تلاش بشر از ابتدای پروسه صنعتی شدن دنیا بر این بوده که حجم محصولات تولیدی را کم کند . پردازنده ها نیز شامل این رویه شدند . روز به روز اندازه انها کوچک و کوچکتر می شد .
پردازنده ها برای مثال از 700 میلیون ترانزیستور تشکیل شده اند این ترانزیستور ها به صورت خیلی فشرده و نزدیک به هم و همچنین ابعاد بسیار بسیار ریز روی ویفر قرار گرفته اند . در اکثر پردازنده ها از ترانزیستور های مسفت ( Mosfet ) استفاده می شود . این ترانزیستور ها از 3 پایه درین ، سورس و گیت تشکیل شده اند . گیت ناحیه ای است بین پایه های سورس و درین .
کار این ترانزیستور ها اغلب سوئیچ بین صفر و یک است در واقع حکم یک کلید را دارند . تعداد بالای ترانزیستور ها در یک پردازنده به لطف تکنولوژی نانو میسر شده . نانو یعنی 10 به توان منفی 9 به عبارت دیگر یعنی 1 تقسیم بر 1 میلیارد باز به عبارت دیگر یعنی خطوط میلی متر روی خط کش را به یک میلیون قسمت تقسیم کنید ( تصورش بیشتر وحشتناکه تا جالب ) . وقتی می گوییم در فلان پردازنده از معماری 45 نانو متری استفاده شده یعنی سایز ترانزیستور ها در آن پردازنده 45 نانو متر است . تعجب می کنید ؟ جالب اینجاست که 45 نانومتر چیزی نیست ، قرار است روزی در سال 2020 ابعاد این ترانزیستور ها به 5 نانو متر برسد !!!
حال در برخی منابع برای مثال 45 نانو متر را به فاصله بین پایه های درین و سورس ارجاع می دهند . در هر صورت مهم اینه که این عدد آنقدر کوچک است که میلیون ها ترانزیستور را در یک CPU به ابعاد 2 یا 3 سانتی متر مربع جای می دهد .این تکنولوژی ابتدا در پردازنده های اینتل و IBM دیده شد و بعد از آن شرکت AMD ( رقیب اینتل ) نیز دست به کار شد و پردازنده های مبتنی بر معماری نانو متری را روانه بازار کرد .
سیر تکامل تکنولوژی نانومتری در ساخت پردازنده ها
طبق قانون گوردون مور ( Gordon E. Moore ) یکی از بنیانگذاران شرکت بزرگ اینتل ، تعداد ترانزیستور ها روی یک چیپ با ابعاد یکسان هر 2 سال یک بار تقریبا 2 برابر می شود . این فرضیه در ابتدا درست بود تا اینکه کوچک کردن قطعات به جایی رسید که دیگر ، تولید کنندگان به ستوه آمده بودند . تا حدود سال 2005 متخصصان از روشی به نام لیتو گرافی ماورای بنفش عمیق ( Deep Ultraviolet Lithography ) برای کوچک سازی قطعات استفاده می کردند اما این روش در همان سال ها به انتهای راه خود رسیده بود و قانون مور رو به انقراض گذاشته بود . اما بشر با هوش تر از این حرفاست . روشی دیگر در ساخت قطعات با نام لیتو گرافی ماورای بنفش شدید ( Extreme Ultraviolet Lithography ) اختراع شد که تقریبا تا 10 سال دیگر قانون مور را زنده نگه می دارد .
این تصویر اولین پردازنده شرکت اینتل یعنی D4004 است . این پردازنده در سال 1971 ساخته شد و درون آن حدود 2300 ترانزیستور قرار دارد . این رقم برای همان سال هم کم نیست . ( تا 1000 بشمارید تا عمق فاجعه دستتون بیاد ) این پردازنده با ولتاژ 12 ولت کار می کرد و قادر به آدرس دهی 640 بایت از حافظه بود . این پردازنده با تکنولوژی 10 مایکرو متری ساخته شده بود .
این هم تصویر داخل این پردازنده هست .
در این تصویر سیر افزایش تعداد ترانزیستور ها در قالب های پردازنده ها را می توانید ببینید .
پردازنده های امروزی از تکنولوژی نانو متری بهره می برند و بر همین اساس در دل خود بیش از 700 800 میلیون ترانزیستور ( تا 1000 بشمارید … خسته میشید ) جا داده اند .
روش شرکت اینتل در کوچک سازی پردازنده ها
کوچک سازی ترانزیستور ها بنا به محدودیت های ماده سیلیکون که در ساخت ترانزیستور استفاده می شود ، بیشتر از این ممکن نبود . وقتی جریان از درین به سمت سورس حرکت می کند باید مانعی برای عبور جریان به گیت داشته باشیم . شرکت های سازنده این ترانزیستور ها از دی الکتریک گیت ( Silicon dioxide با فرمول شیمیایی SiO2 ) استفاده می کردند که وظیفه این دی الکتریک ، ایزوله کردن جریان کانال از گیت بود . اما کوچک سازی ترانزیستور ها در پردازنده به جایی رسید که کوچک شدن این دی الکتریک باعث عمل تونل زنی الکترون ها از گیت به کانال می شد . خارج شدن الکترون از مسیر اصلی خود یعنی هدر رفتن جریان ( جریان نشتی ) و نهایتا تلفات توان ، فکرشو بکنید هر ترانزیستور این تلفات رو داره که این عدد تلفاتی رو در 500 تا 800 میلیون ترانزیستور ضرب کنبد ببینید چه رقمی میشه . از این رو شرکت اینتل در اقدامی چند منظوره که کوچک تر کردن ترانزیستور و کاهش تلفات را شامل میشد دست به ابتکار جالبی زد . شرکت اینتل از عایقی با نام High-k که k در آن به معنی ضریب دی الکتریک می باشد به جای دی الکتریک SiO2 اسفاده کرد . با این روش هم جریان نشتی کاهش پیدا می کند و هم مقدار و قدرت کنترل جریان اشباع ( درین به سورس ) بیشتر می شود . از کجا؟
دی الکتریک گیت را می شود به مثابه یک خازن با دو صفحه موازی در نظر گرفت که با صرفنظر از برخی فاکتور ها ، ظرفیت خازنی این صفحات موازی طبق فرمول زیر محاسبه می شود :
که در آن :
A : سطح مقطع صفحات ، k ضریب ثابت دی الکتریک ( برای دی اکسید سیلیکون 3.9 ) ، ε0 ثابت الکتریسیته در فضای آزاد و t ضخامت لایه عایق خازن هستند . طبق این فرمول هرچه مقدار k یا ضریب دی الکتریک بیشتر باشد ظرفیت خازنی کل بیشتر می شود . حالا این ظرفیت خازنی کل در رابطه جریان اشباع درین تاثیر مستقیم دارد . طبق این رابطه :
داخل پرانتز بگم که باز کردن و تشریح بیشتر این فرمول ، بحث رو خیلی تخصصی میکنه که از حوصله این پست خارجه و دونستنش نه به درد این دنیاتون میخوره نه اون دنیا !
پس تا اینجا فهمیدیم که هر چه این ظرفیت خازنی گیت بیشتر باشه ، جریان اشباع درین بیشتر میشه و ضمن اینکه کنترل این جریان با این ظرفیت خازنی C ، راحت تر صورت میگیره .پس اینتل با این روش یعنی جایگزینی یک عایق با ضریب دی الکتریک بالا و طبق فرمول هایی که ذکر کردیم ، کنترل جریان درین رو راحت تر کرده و همچنین جریان نشتی رو به حداقل رسونده .
اما این پایان کار نبود . مشکل دیگه این بود که الکترود گیت که در طراحی ترانزیستور های معمولی از ماده پلی سیلیکون ساخته میشد در ترکیب با دی الکتریک گیت ، باعث تولید یک کانال تهی می شد که منجر به بر هم زدن معادلات کنترل جریان درین توسط گیت میشد . از این رو اینتل به جای پلی سیلیکون از الکترود فلزی استفاده کرد و دیگه اون کانال تهی ایجاد نشد و کنترل جریان توسط گیت به سادگی صورت گرفت .
در واقع اینتل با طراحی این ترانزیستور ها جریان نشتی رو 10 برابر کمتر کرد و تلفات توان رو به حداقل رسوند . سرعت سوئیچ 20 برابر بیشتر شد ( ترانزیستور کوچک تر = ظرفیت خازنی کمتر ) و ترانزیستور ها کوچک و کوچک تر شدند .
امیدوارم سوالاتی که در مورد پردازنده ها و داخل آنها در ذهن شما وجود داشت رو تا حدی پاسخ داده باشم . واقعا طراحی پردازنده ها بسیار کار دشواری است و بررسی تخصصی اون کار هر کسی نیست . اگر سوال دیگه ای هم دارید لطفا تو نظرات بگین تا در صورت توان ، پاسخ بدم . مسائل زیادی در مورد پردازنده ها هست که بعدها در علم فردا منتشر خواهد شد .
حتما مطالب زیر رو هم بخونید
محمدرضا امين زاده هستم ، مهندس الكترونيك و سردبير مجله علم فردا . علاقه زیادی به سخت افزار دارم ، اگه فرصتی بمونه در زمینه ادیت فیلم و تصویر و طراحی رابط کاربری وب و اندروید مطالعه و تمرین می کنم .
حمایت از علم فردا
نوشتن مطالب آموزشی به زبان ساده و قابل فهم برای همه ، کار بسیار سختیه . از طرفی ، نگهداری یک وب سایت آموزشی خرج داره ! اگر براتون امکان داره لطفا با پرداخت مبلغ کمی در هزینه های سایت سهیم باشید تا ما هم بتونیم با خیال راحت براتون بنویسیم و به سوال ها تون پاسخ بدیم . حمایت مالی از علم فردا
سلام وقت شما بخیر.
آیا از نظر فیزیکی قرار دادن مثلاً یک میلیارد ترانزیستور یا حالا هر چیز دیگه ای در یک فضای سه در سه یا دو در سه امکانپذیر هست؟
حتی اگر دانه های شن هم باشند نیازمند فضای بیشتری نیست؟
ممنون میشم اگر راهنماییم کنید.
موفق باشید
با عرض سلام و خسته نباشید
الان که سال 2020 چند نانومتر شدند?!؟
بسیار خوب و با زبان عامه توضیح دادید
سلام مطالب بسیار جامع و خوب ممنون امکانش هست من از مطالب شما برای انتشار در سایتم باذکر منبع و کمی تغییرات استفاده کنم.
سلام . لطفا این کار رو نکنید حتی با ذکر منبع . می تونید بخش کوتاهی از پست رو بذارید و لینک بدید به صفحه پست در علم فردا
ممنون بابت مطلب خلاصه و مفیدتون
آقا کارت خیلی درسته. واقعا لذت بردم از این همه اطلاعات
خواهش میکنم لطف دارید
چجوری این همه قطعه و مدار و طراحی میکنن بعد تو اون یه گله جا جا ام میدن
آدم گریهاش میگیره
راستی سایت مفید و باحالی دارید امروز آشنا شدم،خسته نباشید
خوش اومدی نوید جان . اینا کار بهتر از ماست
عرض سلام و خسته نباشید…
میخواستم بدونم کدوم یک از سی پی یو های زیر قویتر هستند؟
intel core i3 3120M و intel core i3 4000M
لطفا اگر هر کدوم توی زمینه ی خاصی قوی تر هستند، ذکر بفرمایید و نقاط ضعف و قوتشون نسبت به همدیگه رو بگید.
با تشکر…
سلام . خیلی باهم فرقی ندارن و تو یک سطح هستن . لینک زیر رو ببینید :
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i3-4000M-vs-Intel-Core-i3-3120M
سرعت کلاک گرافیک مجتمع 3120 یه مقدار بیشتره .
بسیار ممنون و متشکرم. لینکی که گذاشته بودید بسیار کامل و دقیق بود.
با توجه به آمار و ارقام به نظر میرسه قدرت پردازش 4000M یه کم قوی تر باشه، درسته؟ (جدای از APU)
خواهش میکنم . بله
سلام
میخواستم اگه امکانش هست چون این روزا نمایشگاه کتاب هم برپاس یه کتاب واسه اشنایی با cpu معرفی کنید
خیلی می خوام عمقی باشه ها…مثل خودتون هم راحت توضیح داده باشه
اگه مقاله ای هم سراغ دارید یا سایتی میشناسید لطفا معرفی کنید
سلام محمد جان . من خیلی وقته کتاب کاغذی نخریدم . اینترنت بهترین منبع برای یادگیری حتی عمیق هست . فقط کافیه در مورد cpu سرچ کنید . مشکل اینجاست منبع زبون فارسی خیلی کم پیدا میشه و شما مجپحکوم به مطالعه انگلیسی هستید .
موفق باشید .
ضمنا اگه انگلیسی بلدی سایت های hardwaresecrets.com و tomshardware خیلی خوبن .
هاااااا
دستتون درد نکنه
خدا کریمه…کم کم راه میفتم 😉
سلام … ممنون بابت مطالب مفیدتون، من یه سیستم قدیمی دارم (با پردازنده سلرون 450) قبلنا ازش خیلی کار کشیدم ولی جدیدا فقط برا اینترنت ازش استفاده می کنم، یکی دو هفته پیش چراغ کناری پاور (که می گن انگار مربوط به حرارت سی پی یو هست) انقد ارور داد که کیسو باز کردم دیدم پایه های فنش شکسته و من خبر نداشتم، فن جدید گرفتم، اما بازم همیشه موقع روشن شدن حتی قبل از بالا اومدن ویندوز این چراغ روشن می شه، در طول کارم همین طور زود زود روشن می شه، از چن تا فروشگاه پرسیدم گفتن دیگه پردازنده های سلرون فروخته نمی شه، سیستم همه چیش سالمه و نمی تونم ازش بگذرم به نظرتون چی کار می شه کرد؟ 🙁 خیلی ممنون می شم راهنماییم کنین
ببخشید الان نگاه کردم 430 بوده من فک می کردم 450 هست!
سلام
داداش اگه اون لامپی که میگی کنارش نوشته H.D.D روشن میمونه احتمالا هارد سیستمت مشکل داره .
من خودم دو سال پیش همین مشکل برام پیش اومده بود .
سلام خسته نباشی
واقعا عالی بود
هر خطشو که میخوندم لذت میبردم
البته باس عاشق برق و الکترونیک و نرم افزارو سخت افزار باشی تا ازین مطالب لذت ببری
واقعا این همه اطلاعات دست خوش داره
اون پست دیگه تون هم که راجع به شناخت انواع cpu ها بود خوندم یکی از یکی عالی تر.
سلام امید جان
مرسی که کامنت میکنی و به ما روحیه میدی .
سلام خسته نباشیدمن یه سوال درموردکامپوترم داشتم امیدوارم راهنماییم کنین رایانه ی من علی رغم داشتن قطعات سخت افزاری بالا سرعت کمی داره مشخصاتش رو براتون میزارم لطفا کمک کنید که چجوری میتونم سرعتش رو به حد اکثربرسونم(RAM DDR3 2GB دوعدد_مادربرد ASROCK G41c_VS_کارت گرافیکCPU_ 2GBدوهسته 3GHZ )
مطالب سایت بسیار عالی بود اما به من کمکی نکردلطفا راهنماییم کنید.باتشکر
سلام
اول بدون هیچ اغراقی بگم که واقعا مطالبتون پر محتوا و کامل هستش و مهمتر از همه یک ویژگی خاصی که سایتتون داره اینه که مطالبتون کامل و جامع و با ریزنکات هستند
به نظر شما بهترین خمیر یا چسب سیلیکو یا هیت سینگ چه مارکیه؟؟؟
اقا –من اصلا تا به حال همیچین سایت خوبی ندیده بودم
بسیار عالی ای– جدا
خیلی ممنونم
ممنونم حسن جان لطف داری
ﺳﻼ ﻡ، ﯾﻪ ﺗﻀﺎﺩﯼ ﺗﻮﯼ ﺩﺭﮎ ﺍﯾﻦ ﻣﻄﺎﻟﺐ ﺑﺮﺍﻡ ﺑﻪ ﻭﺟﻮﺩ ﺍﻭﻣﺪﻩ ﮐﻪ ﺷﺎﯾﺪ ﻣﻦ ﻧﺘﻮﻧﺴﺘﻦ ﻣﻔﻬﻮﻡ ﺭﻭ ﺩﺭﮎ ﮐﻨﻢ
ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺭﻭﺍﻝ ﮐﺎﺭﯼ ﺗﺮﺍﻧﺰﺳﺘﻮﺭﻫﺎ، ﺍﻭﻧﻬﺎﯾﯽ ﮐﻪ ﻇﺮﻓﯿﺖ ﺧﺎﺯﻧﯽ ﮐﻤﺘﺮﯼ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﺳﺮﻋﺖ ﺳﻮﯾﯿﭻ ﺑﺎﻻ ﺗﺮﯼ ﺩﺍﺭﻧﺪ
ﺍﻣﺎ ﻇﺮﻓﯿﺖ ﺧﺎﺯﻧﯽ ﺩﺭ High K ﻫﺮﭼﻘﺪﺭ ﺑﺎﻻ ﺗﺮ ﺑﺎﺷﻪ ﺟﺮﯾﺎﻥ ﺍﺷﺒﺎﻉ ~ﺍﯾﺪﺍﺭﺗﺮﯼ ﺧﻮﺍﻫﯿﻢ ﺩﺍﺷﺖ، ﻣﻦ ﮐﻪ ﻣﺘﻮﺣﻪ ﻧﺸﺪﻡ ﺗﻔﺎﻭﺕ
ﺍﯾﻦ ﻇﺮﻓﯿﺖ ﻫﺎﯼ ﺧﺎﺯﻧﯽ ﺭﻭ ﻭ ﺍﯼ ﮐﺎﺵ ﮐﺎﻣﻠﺘﺮ ﺗﻮﺿﯿﺢ ﻣﯿﺪﺍﺩﯾﺪ، ﻧﻤﯿﺸﻪ ﮐﻪ ﯾﻪ ﺟﺎ ﺳﻌﯽ ﮐﻨﻦ ﻇﺮﻓﯿﺖ ﺭﻭ ﺍﻓﺰﺍﯾﺶ ﺑﺪﻥ ﯾﻪ ﺟﺎ ﮐﺎﻫﺶ!
ﺳﻮﺍﻝ ﺩﯾﮕﻪ ﻫﻢ ﺩﺭ ﻣﻮﺭﺩ Cinv ﻫﺴﺖ ﮐﻪ ﺍﮔﻪ ﻣﯿﺘﻮﻧﯿﺪ ﺑﮕﯿﺪ ﺩﻗﯿﻘﺎ ﭼﻪ ﻓﺎﮐﺘﻮﺭﯼ ﺭﻭ ﺗﺎﯾﯿﻦ ﻣﯿﮑﻨﻪ
dadash damet garm karamo rah andakhti
قربون شما
آیا میتوان گرافیک لپ تاپ را عوض کرد در مدل k45 i7 ایسوس ؟؟؟؟؟؟؟ گرافیک لپ تاپم برای بازی مناسب نیست حال باید چیکار کنم آیا گرافیک اکسترنالی برای لپ تاپ وجود دارد ؟ گرافیکم gt 630 است؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
بسیارمطالب مفید وجامع وآموزنده ای بودوخیلی توضیحاتی که دادید ونکاتی که اشاره نمودید عالی وکلیدی بودند دستتون دردنکنه بسیارممنون وسپاسگزارم
قربون شما انجام وظیفس
سلام آقا محمد امین ؟؟ عالی بود خیلی خوب بود .. ولی من که می خواهم تحقیق ببرم زیاد کافی نیست … کتابی میشناسی که در مورد فرمول های cpu بحث کرده باشه ؟؟؟ بالاخره سی پی یو از فرمول هایی برای اجرا دستورالعمل استفاده میکنه دیگه ؟؟؟؟ البته ببخشید فیلمی از سی پی یو هم میشناسی ببرم برای استادمون ؟؟؟؟
ممنون
یا علی
هیچ منبعی بهتر از اینترنت نیست . البته کتابهایی هستن که پدر مادر همه چیزو در اوردن اما به زبون اصلیه قطعا . شما باید ویدئوهای مربوط به نحوه کار پردازنده رو در سایت یوتیوب تماشا کنید . عبارت How CPU works رو در گوگل یا یوتیوب بزنید .
این مطلب رو هم بخون شاید کمکت کنه :
http://computer.howstuffworks.com/microprocessor.htm زبون اصلیه
خیلی مفید بود،واسه بچه های رشته سخت افزار هم خیلی نیاز میشه اینو بخونن.
باسلام من تعمیر کار لپ تاپم.مطالب شما بسیار سودمند بود دوست عزیز متشکرم
سلام آقا شهاب . آقا این لپ تاپ ما روشن نمیشه … 😀 . قربان شما
سلام خسته نباشید.ممنون بابت اطلاعات مفیدتون.کارشناس الکترونیکم اطلاعات کامپیوتریم خیلی پایینه چه کتابی معرفی می کنید بخونم.تو کاره تعمیرات لپ تاپ هم رفتم نگرانم !
سلام . بهترین و مطمئن ترین مرجع برای یادگیری علم الکترونیک ، اینترنت هست ، اگر به زبان انگلیسی آشنایی کافی داشته باشید درباره هر موضوعی چه در مورد لپ تاپ ، چه در مورد الکترونیک مطلب وجود داره . چیزهایی در اینترنت هست که شاید در کتاب ها گفته نشده باشه . ترجیحا سایت های انگلیسی بخونید . متاسفانه وب فارسی با اینکه با چند سال قبل خیلی خیلی فرق کرده و سطح علمی وبلاگ نویس ها بالا اومده اما بازهم کسی حوصله تشریح خیلی مسائل رو نداره !
خداییش خیلی رفتی تو حاشیه!
سلام دوستان برای من یه سوال پیش اومده اینه که چرا ابعاد ترانزیستور را کوچک طراحی می کنند>
ارسال پاسخ به ایمیل
سلام . داخل همین متن پاسختون بود . قسمت تکنولوژی نانومتری رو یکبار دیگه بخونید .
سلام
فقط میتونم بگم دم همه نویسندگان سایت گررررررررررم
خیلی کارتون درسته
حتما به علاقمندا و دوستان پیشنهادتون میدم
چطور تا حالا کشفتون نکردم؟؟؟!!!
سلام محمدرضای گرام . دم شما هم گرم که این کامنتو گذاشتید و به دوستاتون علم فردا رو پیشنهاد میدید . قطعا در آینده مطالب بهتر و پر بار تری خوهیم نوشت . پیگیر مطالب علم فردا باشید .
سلام مهندس. احسنت. جالب بود. حداقل متن تکراری نخوندم. ولی حق بده کسی نمیدونه ترانزیستور چیه ، چه میدونه گیت و درین ماسفت چیه که حالا افزایش دمای کلکتور دو قطبی به اندازه 2 میلی ولت و بدونه چه صدمه ایی به ترانزیستور میزنه که دیگه حالا بیاد براش مدارات بایاس دیودی یا آپ امپی تصور کنه تا پایداری بهم نخوره. بازم ممنون ساده بود. یا علی
سلام احسان عزیز . حق با شماست خیلی تخصصیه اما به هر حال دانش آموزا و دانشجوهای زیادی هستند که اول راهن . حالا چه رشته سخت افزار چه الکترونیک چه مخابرات و … این متن بیشتر برای اوناس . یه کلیت از ترانزیستور و پردازنده دستشون بیاد . علی یارت
سلام محمدرضا جان من عاشق رشته برقم(گرایش الکترونیک) حالا که این مقاله رو دیدم بیشتر عاشقش شدم.
دعا کن الکترونیک قبول شم
سلام . اگه علاقه داشته باشی قطعا هم قبول میشی و هم موفق . الکترونیک ، پشتکار قوی میخواد ، آرزوی من موفقیت تمام بچه های ایران زمین بخصوص الکترونیکی های سخت کوش در عرصه های مختلفه .
ممنونم منم برای شما آرزوی موفقیت میکنم.
سلام محمد رضا جان.قبول شدم 😀 دقیقا همون چیزی که دوست داشتم یعنی الکترونیکککککککککک 😀
سلام علی جان . جدی ؟ آقا تبریک میگم از یه طرف هم تسلیت میگم چون باید قید موهای سرت رو بزنی 😀 .
ممنون،ای بابا آخه واسه چی؟
پ چرا خودت مو داری؟ 😀 نکنه عکس مال جوونیاته 😀
😀 . نه عکس خیلی هم دور نیست . من استثنا در اومدم . ولی جدای از شوخی باید خیلی مطالعه کنی . انشالا که از پسش بر بیای .
سلام آقای امین زاده ببخشید پردازنده amd با intel چه فرقی داره و آیا amd10 با intel cori7 برابر هست یانه؟ کدوم بهتره؟ خواهشا این سوال برام خیلی مهمه.. لطفا جواب بدین؟
سلام . خانم کوهی من که تو ایمیل جوابتون رو قبلا دادم !
damet garm ali bood khaste nabashi
قربون شما آقا مرسی
chi baes shod fek koni in alan be zaboone sade bood ??!?!?!?
بالاخره بحث تخصصی است اگر به الکترونیک و کامپیوتر ( سخت افزار ) آشنا نیستی خیلی هم توقع نداشته باش که همه متنو متوجه شی به خدا از این ساده تر نمیشد .
عالی بود
با سلام؛
مهندس خسته نباشی ،تشکر بابت اطلاع رساتی واطلاعات خوبی که ارائه میکنید.
سلام عرفان عزیز خواهش می کنم آقا انجام وظیفه اس
خوبه به زبان ساده توضیح دادی ! اگه به زبان فنی توضیح می دادی چی می گفتی ؟
اگه می خواستم تخصصی بگم که فقط متخصصین الکترونیک متوجه میشدن . سعی کردم جوری بگم که دانشجویان یا دانش آموزان الکترونیک یا سخت افزار متوجه شن . دیگه شرمنده ، بخدا ساده تر از این نمیشد .
dastetoon dard nakone,vaghean kamel va mofid bood.
خواهش می کنم امین جان
همیشه دوس داشتم داخل این تراشه ها رو بینم … که بلاخره خدا قسمت کرد !
موفق باشی . بازم بهمون سر بزن … البته کمی نا منظم بلاگم رو آپ می کنم .
خدا رو شکر آرزوی 1 نفر رو محقق کردم 😀 . چشم عزیز حتما
سلام خیلی مطلبتون خوب بود آقای امین زاده جواب سوال منو یادتون نره که بدید بینهایت ممنونم..
سلام لطف دارید . تیم علم فردا سعی کرده سوال کسی رو بی جواب نذاره . سوالتون در مورد چی بوده ؟