علم فردا
تکنولوژی به زبان ساده
بررسی iOS 8 – بررسی ویژگی ها و امکانات جدید iOS 8
تاریخ انتشار : ۱۷ خرداد ۱۳۹۳iOS 8 شاید تحول عظیمی در علم نرم افزار و محصولات موبایلی اپل نباشه اما میشه گفت در iOS 8 خیلی از نیاز های کاربران اپل در نظر گرفته شده و گارد اپل نسبت به نرم افزار های جانبی یکم باز تر شده و برخی از محدودیت ها از بین رفته . این پست بر اساس وب سایت رسمی شرکت Apple و چند منبع موثق دیگه تهیه و تنظیم شده . سعی کردم تا اونجایی که ممکنه خلاصه و مفید بنویسم . امیدوارم که به درد تون بخوره .
چه دستگاه هایی از iOS 8 پشتیبانی خواهند کرد ؟
طبیعیه که اجرای امکانات نرم افزاری جدید به سخت افزار مناسبی احتیاج داره . البته در برخی موارد هم ایجاد نیاز به ارتقا سخت افزاری استراتژی فروش شرکت تولید کننده است . بنا به این دو دلیل که عرض کردم iOS 8 روی همه دستگاه های اپل قابل اجرا نخواهد بود ! دستگاه هایی که iOS 8 براشون منتشر خواهد شد عبارتند از :
■ iPhone 4S , iPhone 5 , iPhone 5C , iPhone 5S
■ iPad 2 , iPad with retina display , iPad Air , iPad mini , iPad mini retina display
■ iPod touch 5th generation
مرکز اعلانات Notification Center
در iOS 8 برای چک کردن notifications ( پیام های سیستمی iOS ) نیازی نیست از برنامه خارج بشید ! iOS 8 می تونه این پیام ها رو بدون نیاز به خروج از برنامه ای که دارین باهاش کار می کنید پردازش کنه . برای مثال اگر وسط کار با برنامه ای باشید و یه SMS بیاد می تونید که خیلی راحت در همون نوار اعلانات بالای صفحه ، خیلی راحت SMS تون رو جواب بدین .
قابلیت های جدید دستیار صوتی اپل ، سیری Siri
چند ماه پیش یه پست درباره قابلیت جدید کنترل صوتی در کروم بوک های گوگل نوشته بودم و خدمت تون عرض کردم که به زودی با گفتن عبارت OK Google می تونید سیستم کنترل صوتی گوگل یا Google voice رو فعال کنید . این قابلیت به iOS 8 هم اضافه شده . اگر در محدوده شنوایی Siri باشید کافیه عبارت Hey, Siri رو بگید تا Siri رو احضار کنید ! یکی دیگه از قابیلت های جدید Siri اینه که می تونید قسمتی از آهنگ مورد نظر تون رو برای Siri پخش کنید و بعد Siri با استفاده از بانک اطلاعاتی سرویس Shazam ( تلفظ کنید شِزَم ) آهنگ مورد نظر تون رو پیدا میکنه و به صفحه خرید آهنگ مورد نظرتون در iTunes میره و اونجا می تونید هم اون آهنگ رو بخرید و هم اطلاعاتی درباره نام آهنگ ساز ، خواننده و … رو مشاهده کنید . یه آپشن جدید و حرفه ای دیگه به Siri اضافه شده که صدای شما رو به صورت Stream ( به صورت زنده ) پردازش میکنه . یعنی به جای اینکه موتور تشخیص صدا صبر کنه تا کاربر صحبتش تموم شه ، صدای دریافت شده رو در همون لحظه ( همزمان با دریافت صدا )پردازش میشه .
بهینه سازی نرم افزار Spotlight Search برای جستجوی بهتر
یکی دیگه از برنامه هایی که اپل در iOS 8 خیلی روش کار کرده نرم افزار Spotlight Search هست . همونطور که می دونید Spotlight Search در iOS وظیفه جستجو در سیستم عامل رو بر عهده داره . Spotlight search در iOS 8 این امکان رو براتون فراهم میکنه تا هر چیزی رو که دنبالش هستین رو از بین نرم افزار های نصب شده ، App Store ، مرورگر Safari ، ویکی پیدیا ، اخبار ، رستوران ها ، فیلم ها و … جستجو کنید .
قابلیت های جدید نرم افزار iMessage در iOS 8
در iOS 8 می تونید SMS هاتون رو با iPad و یا Mac بخونید یا حتی پاسخ بدین ! پیام رسانی گروهی یا Group message در iOS 8 آپدیت شده . در چت گروهی می تونید فردی رو به گروه فعال اضافه کنید یا مخاطب مورد نظر تون رو از از چت حذف کنید ، علاوه بر این در iOS 8 می تونید موقعیت مکانی تون و یا عکس ها و فایل های ضمیمه شده رو با هم به اشتراک بگذارید . یه گزینه کاربردی دیگه هم به نرم افزار SMS اضافه شده که با استفاده از اون می تونید اعلان های مربوط به ارسال و دریافت هر کدوم از SMS هاتون رو غیر فعال کنید ! فرض کنید دارید با چند نفر SMS بازی می کنید و یکی از این افراد براتون اولویت ندارن می تونید خیلی راحت گزینه Don not Disturb ( مزاحمم نشو ! ) رو فعال کنید تا دیگه اعلان های مربوط به اون SMS نمایش داده نشن . در سمت راست باکس متنی یه آیکن مایکروفن اضافه شده که با استفاده از اون می تونید یه پیام صوتی رو ضبت و بعد ارسال کنید . در سمت چپ هم یه آیکن دوربین وجود داره که با تاچ روی این آیکن می تونید از خودتون یا هر چیز دیگه ای عکس یا فیلم بگیرید و اون رو ارسال کنید . یکی دیگه از ویژگی های جالب در نرم افزار پیام رسانی iOS 8 ویژگی self-destruct message هست که به شما این امکان رو میده تا یه پیام صوتی یا ویدیویی رو برای فردی ارسال کنید که در زمان مشخصی( زمان رو شما تعیین می کنید ) نابود بشه !
افزایش کارایی و امکانات ایمیل درiOS 8
در iOS 8 چنتا حرکت لمسی دیگه برای نرم افزار ایمیل تعریف شده تا بتونید با ایمیل تون راحت تر کار کنید . با این چند حرکت جدید می تونید ایمیل تون رو به عنوان « خوانده نشده یا Unread » علامت گذاری کنید ، یا اینکه ایمیل مورد نظر رو حذف کنید . یکی دیگه از امکانات جالب نرم افزار ایمیل در iOS 8 راه حل جدید برای multitasking در محیط ایمیله . فرض کنید دارید یه ایمیل مینویسید و احتیاج دارید برای چند لحظه به ایمیل دیگه ای هم دسترسی داشته باشید . کافیه ایمیلی رو که دارید می نویسید رو به سمت پایین بکشید و بعد می تونید به ایمیل های دیگه تون دسترسی داشته باشید ، ایمیل مورد نظر تون رو بخونید یا کپی کنید و بعد دوباره روی صفحه نمایش به سمت بالا تاچ کنید تا به ایمیلی که داشتین می نوشتین برگردین و تکمیلش کنید .
معرفی QuickType برای پیشگویی کلمات هنگام تایپ یا Predictive typing
همونطور که می دونید سیستم پیشگویی کلمات هنگام تایپ یا predictive typing چیز جدیدی نیست و تو سیستم عامل های دیگه هم دیدیمش اما تفاوت QuickType در iOS 8 با بقیه پلتفرم ها اینه که کاملا هوشمنده و بر اساس محتوای متن کار می کنه . گفته میشه این نرم افزار بسیار هوشمنده تا جایی که الگو های نوشتاری شما رو در نرم افزار های مختلف و با مخاطبان ( contacts ) مختلف رو ثبت میکنه تا برای پیشگویی کلمات در هنگام تایپ استفاده کنه ! راستش من خودم از اینجور پیشرفت های نرم افزاری یکم وحشت دارم . اگرچه Craig Federighi رئیس ارشد واحد مهندسی نرم افزار شرکت اپل در کنفرانس بین المللی توسعه دهندگان WWDC 2014 گفته که حریم خصوصی کاربران حفظ میشه اما به نظر میاد این تکنولوژی نرم افزاری بیشتر یه جور ابزار جاسوسی مدرنه !
قابلیت استفاده از کیبرد جانبی یا Third party keyboard در iOS 8
اپل علاوه بر اینکه یه کیبرد هوشمند برای iOS 8 بلکه بلاخره امکان استفاده از کیبرد جانبی رو هم برای کاربرانش فراهم کرد . قبل از هر توضیحی لازمه بگم خدمت تون منظور از کیبرد ، کیبرد نرم افزاریه نه کیبرد سخت افزاری ! اغلب کاربران اندروید با نرم افزار SwiftKey آشنایی دارن . با استفاده از نرم افزار SwiftKey موقع تایپ در هر محیطی مثلا موقع نوشتن SMS کیبرد هوشمند SwiftKey هم اضافه میشه که امکانات جالبی از جمله تغییر زبان تایپ و پیشگویی کلمات رو در اختیارتون میذاره . iOS 8 از نرم افزار هایی مثه SwiftKey و Swype پشتیبانی میکنه . همچنان زبان فارسی در لیست زبان های کیبرد iOS نیست اما می تونید همونجوری مثه قبل از کیبرد عربی برای تایپ فارسی استفاده کنید و حروف گ ، چ ، پ ، ژ از همون روش قدیمی تایپ کنید . البته مثه اینکه زبان فارسی به لیست زبان های سیستم عامل اضافه شده و می تونید زبان دستگاه تون رو فارسی کنید .
به اشتراک گذاری فایل های خریداری شده با اعضای خانواده ( Family Sharing )
در iOS 8 می تونید هر چیو که از iTunes می خرید با اعضای خانواده تون به اشتراک بذارید . اینطور که در سایت رسمی اپل دیدم شما می تونید لیست اعضای خانواده تون رو تعریف کنید و بعدش وقتی هر چی میخرید مثلا موسیقی ، کتاب ، بازی و … رو با بیش از 6 نفر از اعضای خانواده تون به اشتراک بذارید . یه چیز جالبه دیگه اینه که اگر فرزند تون بخواد بازی ، نرم افزاری چیزی از حساب شما بخره iOS 8 بهتون اطلاع میده 😀
نرم افزار سلامتی یا Health app در iOS 8
مهم ترین تغییر در نرم افزار سلامتی Health در iOS 8 اینه که یه ابزار جدید برای برنامه نوس ها ساخته شده به نام HealthKit که با استفاده از این ابزار جالب برنامه نویس های نرم افزارهای مربوط به سلامت و بهداشت می تونن از اطلاعات نرم افزار Health اپل استفاده کنن . اپل تاکید کرده که حریم خصوصی کاربران حفظ میشه . از این به بعد سایر نرم افزار های سلامت می تونن به داده های مربوط به سلامتی شما دسترسی داشته باشن . برای مثال می تونید اطلاعات مربوط به فشار خون تون رو به طور اتومات با دکتر تون به اشتراک بذارید . یا اینکه به نرم افزار تغذیه تون اجازه بدین که به نرم افزار فیتنس تون بگه که شما در طول یک روز چقدر کالری مصرف میکنید .
نرم افزار های مدیریت خانه Home apps در iOS 8 هوشمند تر می شوند
HomeKit API یک API جدیده که iOS با استفاده از این API می تونه همه وسایل و ابزار منزل رو به طور هوشمند کنترل کنه ! اپل یک پلتفرم ساخته تا که با استفاده از Siri می تونید درها ، کلید ها ، لامپ ها و … رو به صورت یک جا ( در یک نرم افزار نه با استفاده از نرم افزار های متفاوت ) مدیریت کنید . برای مثال اگر به Siri بگید « ready for bed » همه لامپ ها و تلویزیون خاموش میشن و الارم بیدار شدن از خواب رو فعال میکنه !
ویژگی های جدید نرم افزار Photos در iOS 8
یکی از امکانات جدید نرم افزار عکس در iOS 8 اینه که وقتی یه عکس یا ویدیو میگیرید این عکس ها و ویدیو ها در iCloud Drive ذخیره میشه و در هر جایی و با هر دستگاهی و در هر زمانی که دوس دارین می تونید به عکس ها و ویدیو ها تون دسترسی داشته باشید . چنتا قابلیت جدید برای ویرایش عکس ها هم به این نرم افزار اضافه شده از جمله فیلتر عکس ها ، تنظیمات هوشمند نور و کانترست . مد Time-Lapse هم به دوربین iOS 8 اضافه شده . عکاسی Time-lapse ( مرور زمان ) به این صورته که مثلا یک رویداد چند ساعته رو در چند ثانیه نمایش میده . برای مثال پروسه طلوع تا غروب یک پروسه چند ساعته است اما با تکنیک Time-Lapse این رویداد چند ساعته در چند ثانیه نمایش داده میشه . نمونه دیگه از تکنیک Time-Laspe عکاسی از باز شدنشکوفه ها در فصل بهاره . اینا نمونه هایی از عکاسی Time-Lapse هست که بار ها از تلویزیون دیدیم . حالا در iOS 8 با استفاده از مد جدید Time-Lapse می تونید دقیقا همین کار رو انجام بدین . کافیه مد Time-Lapse رو انتخاب کنید ، دوربین رو تنظیم کنید و تا هر زمانی که دوست دارید عکس بگیرید و ازش یک ویدیو به سبک Time-Lapse بسازید .
Continuity رابط بین دستگاه های مختلف اپل
شرکت اپل محصولاتش رو طوری طراحی میکنه که به صورت حرفه ای با هم تعامل داشته باشن و دیگه کاربران اپل احتیاجی نداشته باشن از محصولات شرکت دیگه ای استفاده کنن . اما ترکیب iOS 8 با سیستم عامل OS X Yosemite ارتباط تعاملی بسیار حرفه ای تری رو براتون فراهم میکنه ! کافیه وارد حساب کاربری iCloud تون بشید ، بعدش می تونید ایمیلی رو ر تو iPhone تون شروع کنید وسطش اگر خسته شدید می تونید برید از روی Mac ادامه ایمیل رو بنویسید ! جالب تر اینکه فرض کنید iPhone تون تو کوله پشتی تونه یا اینکه زدینش به شارژ و زنگ میخوره . اگر همه دستگاه هاتون به یکWiFi وصل باشن iOS 8 این امکان رو براتون فراهم میکنه که تماس های iPhone تون رو روی iPad یا Mac جواب بدین و یا با استفاده از iPad و Mac به دوستان تون زنگ بزنید بهشون SMS بدین . حتی اگر iPhone تون به وای فای وصل نباشه هم می تونید از طریق hotspot به گوشی تون وصل بشید . وقتی گوشی تون در محدوده شبکه وای فای تون نباشه می تونید از لیست شبکه های WiFi در تنظیمات iPad یا Mac نام iPhone تون رو انتخاب کنید و خیلی راحت به گوشی تون وصل بشید . یه آپشن جالب دیگه اینه که میتونید از Mac تون به عنوان اسپیکر iPhone استفاده کنید . یعنی موسیقی رو از iPhone اجرا کنید و از اسپیکر های Mac گوش کنید .
دیدگاه علم فردا درباره iOS 8
چیزی که از iOS 8 میشه درباره اپل فهمید اینه که تغییرات اعمال شده در سیستم عامل iOS نشون دهنده اینه که اپل تمایل داره دست برنامه نویس ها رو خیلی باز بذاره تا بتونن نرم افزار های بیشتری رو برای دستگاه های مبتنی بر iOS تولید کنن . به خصوص اگر iWatch به بازار بیاد نیاز های نرم افزاری بیشتری به وجود میاد که تولید این نرم افزار ها علاوه بر خلاقیت و هنر برنامه نویسی مستلزم امکانات برنامه نویسی و API های جدید هم هست . طبق چیزی که در بخش SDK توسعه نرم افزار iOS 8 در وب سایت رسمی اپل منتشر شده ، گویا اپل بیش از 4000 رابط برنامه نویسی نرم افزار یا API رو به iOS 8 اضافه کرده که واقعا میشه گفت انقلابی در توسعه نرم افزار های موبایلیه ! iOS 8 فعلا به صورت آزمایشی منتشر شده و یه سری باگ داره و برخی امکانات مثه امکانات جدید Siri در این نسخه قابل استفاده نیست . هنوز اپل نمی تونه ادعا کنه که iOS 8 بهترین سیستم عامل موبایلی موجود در کره زمینه چون واقعیت اینه که اندروید در طراحی GUI و سایر امکانات نرم افزاری با شتاب بیشتری داره حرکت میکنه . دوستان اگرچه این پست چند روز دیر تر از بقیه سایت ها منتشر شده اما من تمام سعیمو کردم که این پست کاملا ساده ، روون و قابل فهم برای همه باشه حتی برای کسانی که با iOS کار نکردن . این پست رو به زودی آپدیت میکنم . اگر هنگام کار کردن با نسخه آزمایشی iOS 8 نکات دیگه ای رو مشاهده کردین حتما از طریق فرم نظر سنجی در پایین همین صفحه برامون ارسال کنید . دوستان اگر این پست براتون مفید بود لطفا علم فردا رو به دوستان تون هم معرفی کنید ، اگه نه به دشمناتون 😀
حتما مطالب زیر رو هم بخونید
من ابراهیم درویش هستم بلاگر تکتولوژی و مدرس زبان انگلیسی. در حال حاضر در استانبول (ترکیه) زندگی میکنم. نرم افزار خوندم و تخصص اصلیم برنامه نویسی وبه ؛ البته کمی هم برنامه نویسی اندروید بلدم. تقریبا از سال 1383 فعالیتم رو تو اینترنت شروع کردم. به زبان های ترکی استانبولی و اسپانیایی هم آشنایی دارم.
حمایت از علم فردا
نوشتن مطالب آموزشی به زبان ساده و قابل فهم برای همه ، کار بسیار سختیه . از طرفی ، نگهداری یک وب سایت آموزشی خرج داره ! اگر براتون امکان داره لطفا با پرداخت مبلغ کمی در هزینه های سایت سهیم باشید تا ما هم بتونیم با خیال راحت براتون بنویسیم و به سوال ها تون پاسخ بدیم . حمایت مالی از علم فردا
سلام.ممنون از مطالبی که در مورد ios 8 نوشتید.
من یه سوال دارم در مورد سیستم عامل ios و android. من می خوام یه گوشی بخرم و بین این دوت سیستم گیر کرد .راستش من بعضی مواقع برای ویندوز نرم افزار های هک و امنیت سیستم می گیرم فقط واسه یادگیری چون من رشته کامپیوتر می خوام بزنم و خیلی هم علاقه دارم بهتر خیلی چیزا در موردش یاد بگیرم. حالا من می خوام یه گوشی بگیرم و واسه هک و امنیت و کارهای حرفه ای ios بهتر یا android .ممنون
سلام ، ممنون از شما
ببینید نمیشه گفت که کدوم بهتره یا بدتره ! همه چیز برمیگرده به امکانات و به خصوص API های موجود برای پلتفرم مورد نظر . به نظر من اندروید برای شما که می خواید کامپیوتر بخونید ضروری تره ! چرا ؟ چون اندروید open source هست و منابع بیشتری در اختیارتونه . از طرفی برنامه نویسی واسه iOS از این جهت ممکنه سخت باشه که برای ساخت و تست برنامه باید حتما یکی از دستگاه های اپل رو داشته باشید که خب این یعنی هزینه بالای 2 تومن ! اما شما برای برنامه نویسی اندروید یه Huawei Y300 هم بخری ( حدود 300 تومنه ) می تونی همه مفاهیم پایه ای رو یاد بگیری و حتی نرم افزار های بسیار کاربردی رو بنویسی . در مورد هک و امنیت تخصص ندارم اما بعدا تحقیق می کنم و یه پست مفصل راجع بهش مینویسم . اما لازمه خدمت تون عرض کنم که تقریبا هر کاری که با iOS میشه انجام داد با اندروید هم امکان پذیره .