بستن فهرست

سیگنال آنالوگ چیست ؟ تعریف سیگنال Analog

تاریخ انتشار : ۱۵ آذر ۱۳۹۵

سیگنال آنالوگ یکی از مهمترین سیگنال ها در دنیای الکترونیک هست که اسمش رو زیاد شنیدید . اما شاید درک درستی از سیگنال Analog نداشته باشید بخصوص اینکه می دونیم یه سیگنال دیگه به نام سیگنال دیجیتال هم داریم . تو این پست خیلی کوتاه در مورد سیگنال آنالوگ توضیح میدم .

تعریف سیگنال آنالوگ

سیگنال در واقع یه چیزیه که حاوی اطلاعات باشه . اطلاعاتی در مورد یه پدیده . این پدیده می تونه رفتار آب و هوا در گذر زمان باشه ، می تونه نوسان برق باشه ، می تونه داغ شدن کتری به مرور زمان باشه و … سیگنال رو معمولا با یه دامنه ( مقدار ) در طول زمان نشون میدن . مثلا فرض کنید نوسان برق داریم ! تو یه لحظه برق 220 ولته ، لحظه بعدی برق 222 ولت میشه ، یه لحظه بعدش برق 235 ولت میشه بعدش 217 ولت میشه و … پس این سیگنال برق در طول زمان مرتب داره تغییر می کنه . به این نوع سیگنال که در طول زمان مرتب مقدارش تغییر می کنه و یا در طول زمان همیشه یه مقدار داره ، میگن سیگنال آنالوگ . یعنی همواره و پیوسته مقدار داره . بهترین مثال برای نشون دادن یه سیگنال آنالوگ ، سیگنال برق شهر یا همون سیگنال سینوسی هست .

سیگنال آنالوگ برق شهر

سیگنال آنالوگ برق شهر

همونطور که در شکل بالا هم می بینید ، سیگنال برق شهر به طور پیوسته مقدار داره . سیگنال Analog دو تا مشخصه بارز داره ، یکی دامنه یا مقدار یکی هم فرکانس و یا دوره تناوب ( فرکانس با دوره تناوب فرق داره ) . مثلا در سیگنال آنالوگ برق شهر ، مقدار سیگنال در بیشترین مقدار به 220 ولت می رسه و در کمترن مقدار هم به 220- ولت می رسه . و در یه نقطه زمانی کوتاهی هم مقدارش به صفر می رسه . اما یکی از بارز ترین مشخصه های سیگنال آنالوگ اینه که مقدار جزئی هم داره یعنی در یه زمانی مقدار این سیگنال آنالوگ به مثلا 23.45 ولت می رسه .

مثال هایی از سیگنال آنالوگ

سیگنال آنالوگ همیشه به یه چیز برقی یا الکتریکی نمیگن . یعنی فکر نکنید وقتی صحبت از سیگنال Analog میشه قطعا یه چیز برقی رو دارن نشون میدن . صدای انسان ، برق شهر ، فشار روی یه جسم ، دمای یه شهر ، نور و امواج نوری و چیزهایی مثل این همگی نمونه هایی از سیگنال آنالوگ هستن . سیگنالی که در هر لحظه از زمان یه مقداری داره و در واقع در طول زمان پیوسته تغییر می کنه رو میگن سیگنال Analog . سیگنال آنالوگ به طور ناگهانی تغییر نمی کنه . ضمنا سیگنال آنالوگ حتما نباید مثل ولتاژ برق شهر یه هماهنگی خاصی داشته باشه ، می تونه شکل عجیب و غریب داشته باشه . مثلا شکل زیر ، سیگنال صوتی رو نشون میده که آنالوگ هم هست .

سیگنال آنالوگ صدا

سیگنال آنالوگ صدا

نکته بسیار مهمی که باید بگم اینه که هر سیگنال مربعی ای ، سیگنال دیجیتال نیست . چون خیلی ها فکر می کنن هر چی سیگنال به صورت مربعی بود یعنی دیجیتاله . سیگنال دیجیتال رو با آنالوگ اشتباه نگیرید . الان مثال می زنم که متوجه حرفم بشین . سیگنال مربعی ای که مقدار منفی داره سیگنال آنالوگه . سیگنال دیجیتال باید در یه تایم مشخصی مقدار داشته باشه و در یه تایم مشخصی هم بی مقدار باشه یعنی صفر باشه نه منفی . البته اینجا منظور سیگنال منطقی هست که یه صفره یا یک . وگرنه موقعی که از یه سیگنال آنالوگ ، نمونه برداری میشه و تبدیل به دیجیتال میشه ، می تونه مقدار منفی هم داشته باشه که همونم یه دیتای مشخصی رو نشون میده . پس منظور من اینجا سیگنال باینری یا منطقی هست .

تفاوت سیگنال آنالوگ مربعی و سیگنال دیجیتال مربعی

تفاوت سیگنال آنالوگ مربعی و سیگنال دیجیتال مربعی

تو یه پست جداگونه در مورد سیگنال دیجیتال هم توضیح میدم . تفاوت شون رو هم میگم .

 

حتما مطالب زیر رو هم بخونید

  • فرق Noise Canceling و Noise Isolating چیست ؟موقع خرید هدفون اگه یه ذره روی مشخصات فنی ریز بشین ، می بینید که نوشته این هدفون قابلیت Noise Cancelation و یا Noise Isolation داره . شما می دونید که این قابلیت ها برای کاهش نویز استفاده میشه اما تفاوت این دو تا چیه ؟ کدوم شون بهتره ؟…
  • چرا ارتباط سریال سریع تر از ارتباط موازی است ؟شاید واسه شما هم جالب باشه بدونید که چرا انتقال اطلاعات به صورت سریال ، محبوب تر و سریع تر از انتقال موازی هست . تو این پست دلیل علمی این مسئله رو بررسی می کنم پس با من همراه باشید . درباره ارتباط موازی قبل از اینکه انتقال اطلاعات…
  • تایمینگ رم چیست ؟ تشریح اعداد Timing رم RAMتایمینگ رم RAM یکی از مباحثیه که خیلی ها شاید حتی به گوششون هم نخورده باشه و البته برای خیلی از افراد هم مهم نیست ، مثل خیلی از ویژگی های تکنولوژی که برای مصرف کننده مهم نیست . اما برای بچه های الکترونیکی و مخصوصا کامپیوتر ، دونستن مفاهیم…
  • قطعه اکتیو Active فعال در الکترونیک چیست ؟کامپیوتر ، لپ تاپ ، گوشی ، تبلت و هــــــــــر وسیله الکترونیکی که می بینید ، از چندین و چند قطعه الکترونیکی تشکیل شده . قطعات الکترونیکی رو می تونید مثل تیکه های پازل در نظر بگیرید که از کنار هم گذاشتن این قطعات الکترونیکی مدارات الکترونیکی بوجود میان .…
دسته بندی
موضوعات مرتبط
محمدرضا امین زاده

محمدرضا امين زاده هستم ، مهندس الكترونيك و سردبير مجله علم فردا . علاقه زیادی به سخت افزار دارم ، اگه فرصتی بمونه در زمینه ادیت فیلم و تصویر و طراحی رابط کاربری وب و اندروید مطالعه و تمرین می کنم .

حمایت از علم فردا

نوشتن مطالب آموزشی به زبان ساده و قابل فهم برای همه ، کار بسیار سختیه . از طرفی ، نگهداری یک وب سایت آموزشی خرج داره ! اگر براتون امکان داره لطفا با پرداخت مبلغ کمی در هزینه های سایت سهیم باشید تا ما هم بتونیم با خیال راحت براتون بنویسیم و به سوال ها تون پاسخ بدیم . حمایت مالی از علم فردا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوال امنیتی *

17 دیدگاه

  • سلام
    خسته نباشی ازین که واضح توضیح میدی ممنونم
    اما دقیقا چی باعث میشه سیگنال انالوگ بتونه به اعداد تبدیل بشه یعنی دقیقا روند این تغییر چیه؟
    تصویر و صدا چجوری به عدد تبدیل میشن؟
    من میدونم به هر کدوم از پیکسلا یه کدی داده میشه تا رنگی رو نشون بده یا در مورد مقدار لرزش هایی که باعث بالا پایین شدن اعداد میشن شنیدم.. اما اصلا این چجوری اتفاق میفته؟
    متشکر میشم دانش ارزشمندتو باهام به اشتراک بزاری !
    کاملا کنجکاوم اما هیچ ایده ای ندارم!

  • بسیار عالی . من حوصله نظر دادن ندارم. اما شما خییلی خوب توضیح دادید برای من که در این زمینه صفرم و مطالب گنگ هستن توضیح دادن شما جالبه. موفق باشید ✅✅✅✅✅✅✅

  • نا شناس 26 آذر 1399

    ایول

  • کیوان 25 مهر 1399

    دمت گرم داداش
    واقعا من استفاده زیادی از سایتتون کردم
    شما واقعا لیاقت تشکر رو دارین
    دستتون درد نکنه
    امیدوارم همیشه به پاس اینکه بی منت اطلاعاتتون رو در اختیار میگذارین
    زندگیتون سراسر شادی و عشق و علم بی نهایت باشه.روزتون بخیر.
    مهندس کیوان رضایی
    جمعه
    تاریخ 24 مهر 99

  • سیگنال دیجیتال رو چطور میشه ایجاد کرد؟! (مگه فرقش با آنالوگ در رمز شدنش به صورت صفر و یک نیست؟)
    با میکروکنترلر و …..
    پروسه خاصی میخواد…
    در کل من چجوری میتونم یک مدار بسازم که صدایی رو که بی سیم منتقل میکنه رو رمزنگاری کنه و بعد گیرنده رمزگشایی کنه و پخش کنه (هر گیرنده ای نتونه صدا رو بگیره)
    میشه توضیح بدید؟!

  • هر کس به من کلمه ای بیاموزد.. مرا بنده خود کرده.. حضرت علی (ع)

    عاقبت تون بخیر..

  • بابت مثالها و توضیحات شیوا و روانی که در خصوص سیگنالها ارائه داده اید ، بسیار متشکرم ـ هرکسی هنر انتقال داده و اطلاعات را به این زیبایی و روانی ندارد . یه دونه ایی ، واسه نمونه ایی

  • محمدی 04 دی 1395

    فقط جهت بهتر شدن سایت بسیار خوبتون.

    ولتاژ های متناوب ac با مقدار دامنه موثرشان معرفی می گردند. زمانیکه می گوییم برق شهر 220 ولت است یعنی مقدار موثر آن 220V می باشد نه ولتاژ پیک.
    مقدار موثر یا همان RMS ولتاژی می باشد که واقعا اعمال می گردد و مقدار آن جذر متوسط مربع ولتاژ میباشد و ولتاژ پیک اغلب اوقات از RMS بزرگتر می باشد.

  • سلام خسته نباشید
    مثل همیشه عالی فرق سیگنال های آنتن های زمینی مثلا یو اچ اف و وی اچ اف و یا سیگنال های مخابراتی و سیگنال های ماهواره ای چیه یعنی همشون به خاطر تفاوت دامنه هاشون با هم فرق می کنه
    در ضمن خسته نباشید کارتون همیشه تکه ???

    • سلام لطف دارید
      تفاوت سیگنال ها به طور کلی یا در دامنه است یا در فرکانس . چون این دو تا ، مولفه های اصلی یه سیگنال هستن . تفاوت دامنه و فرکانس در هر سیگنال باعث میشه که هر سیگنال برای یه کار خاصی مناسب باشه . به لحاظ نویزپذیری ، برد مسافتی ، قدرت سیگنال و …

  • سلام
    مهندس شاید یکمی بی ربط باشه ولی فکر کنم ایران استاندارد IEC38 را رعایت میکنه و سطح ولتاژ 230 ولت داره….

  • میلاد 16 آذر 1395

    سلام
    واقعااااا مطالب جالب و مفیدی میذارید
    ممنون

  • سلام
    به نظرم اون موج مربعی که واسه دیجیتال معرفی کردی با اغماض میشه آنالوگ در نظر گرفت-فکر میکنم برای بهتر نشون دادن مفهوم اگه از اون شکلی که سیگنال رو بصورت میله های گسسته نشون میداد استفاده میکردی هم بدک نبود ( البته شما خودت استادی اگه طرز فکرم اشتباهه ممنون میشم بگید )
    با شنیدن کلمه سیگنال داغ این درس چغر و بد بدن تازه میشه واسم 🙁

    • سلام
      هدفم نشون دادن سیگنال دیجیتال نبوده ! می خواستم کاربران بدونن که هر شکل موج مربعی ای ، لزوما دیجیتال نیست . حالا تو پست های بعدی مفهوم دیجیتال رو بیشتر توضیح میدم . درس سیگنال ها و سیستم ها یکی از کابوس های بچه های الکترونیکه واقعا !

حمایت از علم فردا
خبرنامه علم فردا
علم فردا در شبکه های اجتماعی علم فردا در جی پلاس کانال تلگرام علم فردا علم فردا در اینستاگرام
هر گونه کپی برداری از مطالب علم فردا ممنوعه ! در ضمن ، وب سایت علم فردا روی سرورهای پارس پک میزبانی میشه.
دانلود آموزش انگلیسی علم فردا