بستن فهرست

حتی اگه رشته تحصیلی تون کتاب داری هم باشه می دونید که باتری چیه و چجوری کار می کنه البته منظورم طرز کار فنی نیست . به هر حال شاید برای افرادی که الکترونیک یا کامپیوتر و برق می خونن این سوال بوجود بیاد که چرا نمیشه ولتاژ متناوب AC در باتری ذخیره کرد ؟ اصلا باتری ای نداریم که برق شهر به ما تحویل بده . البته مدارات الکترونیکی مثل اینورتور ها داریم که این کار رو انجام میدن اما اونا با کلی قطعه الکترونیکی این کار رو انجام میدن ، وگرنه اینکه باتری قلمی AC داشته باشیم ، نه !

جواب این سوال خیلی ساده است .

چرا باتری ولتاژ AC نداریم

حتما می دونید و اگر هم نمی دونید من می گم که ولتاژ AC ولتاژی هست که در گذر زمان ، تغییر مقدار میده . یعنی چی ؟ یعنی مثلا الان 10 ولته ، 1 ثانیه بعد 2 ولته و 2 ثانیه بعد دوباره میشه 10 ولت و 0.5 ثانیه بعد میشه مثلا 5 ولت . سیگنال AC مثل شکل موج سینوسی هست که نیم موج مثبت و نیم موج منفی داره . شکل زیر رو نگاه کنید . سیگنال DC در طول زمان مقدار ثابتی داره اما سیگنال AC همش تغییر میکنه .

 

مقایسه سیگنال AC با سیگنال DC

مقایسه سیگنال AC با سیگنال DC

حالا این موج سینوسی ، بر اساس یه مقدار تعیین شده در ثانیه تغییر وضعیت میده که بهش میگن فرکانس و با هرتز بیانش می کنن ، مثلا وقتی میگن فرکانس برق شهر 50 هرتز هست یعنی در یک ثانیه ، 50 بار از یک نقطه مثبت به همون نقطه مثبت ( اما در طول زمان ) ، نوسان می کنه ( منفی هم می تونه باشه ، فرقی نمی کنه ) . به زبون ساده تعداد حرکت یه شکل موج از نقطه 0 ولت به همون نقطه 0 ولت در یک ثانیه رو فرکانس میگن . مثلا اگه در یک ثانیه ، یه شکل موج 10 بار از 0 ولت به همون نقطه 0 ولت برسه میگن فرکانس این موج 10 هرتز هست ، اگه 20 بار برسه میگن فرکانسش 20 هرتز هست . برای درک بهتر فرکانس و دوره تناوب حتما پست ” کلاک پالس ” رو بخونید

 

می دونید که باتری ، پین مثبت و منفی داره و برای مثال موقعی که می خواید باتری قلمی رو داخل کنترل تلویزیون قرار بدید باید حواستون به مثبت و منفی باتری باشه وگرنه کنترل کار نمیکنه . حالا فرض کنید ما ولتاژ متناوب AC رو داخل باتری ذخیره کنیم ! این باتری بنده خدا باید در هر ثانیه ، 100 بار قطب مثبت و منفی خودش رو عوض کنه ( فرکانس 50 هرتز هست اما در یک سیکل دو تا نیم سیکل مثبت و منفی داریم ) ! خب نمیشه دیگه . چون پین مثبت و منفی باتری مشخصه و از نظر فیزیکی نمیشه کاریش کرد .

باتری 9 ولتی با پین مثبت و منفی

باتری 9 ولتی با پین مثبت و منفی

حالا بر فرض محال ، فکر کنید ما تونستیم این کار رو هم انجام بدیم ، اما خیلی از قطعات الکترونیکی با ولتاژ DC کار می کنن . مثلا یه لامپ LED رو در نظر بگیرید که با ولتاژ مستقیم 3 ولت کار می کنه ، ما اگه باتری 3 ولت AC بهش بزنیم یه لحظه روشن میشه یه لحظه خاموش میشه چون ولتاژ AC تو یه نیم سیکل مثبته و تو یه نیم سیکل منفیه .

نمودار ولتاژ متناوب AC

نمودار ولتاژ متناوب AC

حواستون باشه ، شاید به انگلیسی عبارت AC Battery رو تو گوگل بزنید و چندین وب سایت باز بشن اما اونا در اصل باتری نیستن ، یه پکیج هستن که مدارات الکترونیکی دارن . اسمشون باتریه .

خب دوستان همیشه در صحنه ، امیدوارم که مفید بوده باشه .

حتما مطالب زیر رو هم بخونید

  • سیگنال دیجیتال چیست ؟ تعریف سیگنال Digitalسیگنال دیجیتال تو دنیای الکترونیک و کامپیوتر حرف اول و آخر رو میزنه . الان دیگه همه چی دیجیتالی شده ، اما مفهوم دیجیتال چیه ؟ منظور از سیگنال Digital چیه ؟ سیگنال دیجیتال چیست ؟ قبلا در مورد سیگنال آنالوگ صحبت کردم و دیدین که سیگنال آنالوگ یه سیگنال…
  • 13 عادت غلط آمیخته با تکنولوژی و روش های ترک آنها  در سال 2013 هر جا رو که نگاه کنی تکنولوژی رو می بینی و دنیا به سمتی داره پیش میره که آدما به طور ناخودآگاه درگیر تکنولوژی هستن . چه بسا افرادی که نمی دونند اینترنت چیه ، تو اینترنت چی میگذره ، کامپیوتر رو چطور خاموش و روشن…
  • انرژی باتری را اندازه بگیرید  یادم میاد قدیمی ها برای اینکه باتری ساعت دیواریشون رو بتونند دوباره شارژ کنند چند تا کار خلاقانه انجام می دادند . یا باتری رو گاز می گرفتند ، یا اونها رو با ضرب و شتم بدرقه می کردند ( ضربه به باتری موجب حرکت مولکولها می شود )…
  • تفاوت دیجیتال و آنالوگ analog چیست ؟تفاوت دیجیتال و آنالوگ یکی از سوالاتیه که ذهن خیلیا رو مشغول کرده . تو این پست می خوام به طور مختصر و مفید بهتون بگم که دیجیتال و آنالوگ در دنیای الکترونیک چه فرقی با هم دارن . با من همراه باشید . همونطور که می دونید و خب…
دسته بندی
موضوعات مرتبط
محمدرضا امین زاده

محمدرضا امين زاده هستم ، مهندس الكترونيك و سردبير مجله علم فردا . علاقه زیادی به سخت افزار دارم ، اگه فرصتی بمونه در زمینه ادیت فیلم و تصویر و طراحی رابط کاربری وب و اندروید مطالعه و تمرین می کنم .

حمایت از علم فردا

نوشتن مطالب آموزشی به زبان ساده و قابل فهم برای همه ، کار بسیار سختیه . از طرفی ، نگهداری یک وب سایت آموزشی خرج داره ! اگر براتون امکان داره لطفا با پرداخت مبلغ کمی در هزینه های سایت سهیم باشید تا ما هم بتونیم با خیال راحت براتون بنویسیم و به سوال ها تون پاسخ بدیم . حمایت مالی از علم فردا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوال امنیتی *

36 دیدگاه

  • سلام برای شارژ باطری ازچه برقی ac.dc میشه استفاده کرد

  • ابراهیم وطن پرست 12 مرداد 1402

    کمال سر محبت را ببین، نه نقص گناه
    که هر کس بی هنرافتاد نظر به عیب کند
    سلام خدا قوت به مهندسان با سواد مملکت خودمان
    بنده پیمانکار برق هستم تحصیلات راهنمایی دارم دو روز بود دنبال جواب سوالات خودم بودم که در سایت شما گر فتم ممنون که هستید

  • سلام
    ممنون از بیان شیرین و روانتون، بسیار آموزنده بود، امیدوارم که شوق جوانی و پیشرفت دست از سرتون برنداره

  • دادخواه 09 آذر 1397

    ایا می توان برق متناوب را در پست ذخیره کرد ؟ بله به چه روش ؟ خیر چرا ؟ لطفا اگه جواب خیر هست یا بله هست دلیل اون رو بنویسید ممنون میشم .

  • بسیار عالی آفرین آموزنده و کاربردی و در عین حال ساده .

  • ژنراتور اتو 06 اردیبهشت 1396

    عالی بود ممنون از راهنمایی تون

  • سلام جناب مهندس
    همه چیز رو مطرح کردید ولی به این مسئله نپرداختید که میشه وسایلی و بردهایی که نیاز به برق AC دارند از DC برای تغذیه ی آن استفاده کرد.
    ممنون و متشکر

  • لطفا این رو هم تو متن بگید که این نوسانات فقط تو سیم فاز ac هست و به نول ربطی نداره

  • سلام پست ساده و خوبی بود فقط یه اصلاح نیاز دارد هرچند که در ادامه متن به صورت ضمنی بیان شده بود :

    ” ولتاژ AC ولتاژی هست که در گذر زمان ، تغییر مقدار ( و جهت ) میده. “

  • ممنون خیلی مفید بود

  • سلام خیلی عالی بود
    فقط بنظرم اونجاش که گفتید فرکانس برق شهری 50 هرتز هستش یعنی تو یک ثانیه 50 بار مثبت و منفی میشه یهکم ایراد داره ،

    به تعداد یک سیکل کامل در مدت زمان یک ثانیه فرکانس میگن ، سیکل کامل منظور قسمت + و قسمت – هستش ، که با هم میشن یک سیکل ، که برای موج سینوسی همون دوره ی تناوبش میشه که میشه دوپی ،
    یک سیکل (نوسان + و -) رو حساب میکنن نه تک تک اینارو ها
    ممنون
    اگه اشتباه کردم بهم اطلاع بدید
    ممنون

    • سلام
      محمدجان من هم چیزی غیر از این نگفتم . فرکانس از اصول اولیه الکترونیک هست و فهمیدنش خیلی سخت نیست 🙂
      اون یه تیکه از متن رو کلا ویرایش کردم که دیگه مشکلی پیش نیاد . مرسی از توجهتون .

  • خواستم چند تا سوال بپرسم لطفا راهنمایی کنید
    اینکه وقتی میگن ولتاز ac متناسب با زمان تغییر وضعیت میده از سیکل مثبت میاد به منفی یعنی چی؟؟ یعنی اینکه مثلا توی ژنراتور نیروگاه ها یه لحظه 10+ بعد میشه5+ بعد 0 و بعد 5- و بعد 10- و… ؟؟
    بعد اینکه چرا با ولتمتر ولتاز تکفاز ac رو میگیریم عدد ثابت نشون میده?? در صورتی ک ولتاز ac متاوب هست و متناسب با زمان تغییر میکنه
    و اینکه چرا سیم نول وقتی ک مصرف کننده وصل میکنیم برق میگیره و دارای جریان هست؟؟

  • سلام
    بسیار عالی
    ساده و خوب مینویسید
    در مورد مطلب بالا من فکر کنم فقط در لحظاتی که دامنه موج سینوسی صفر شود لامپ خاموش میشه
    یعنی در بالا و پایین منحنی لامپ روشنه به عبارتی منفی و مثبت بودن روی روشنایی لامپ یکسان است

    با تشکر

  • سلام
    اگه فرصت کردید لطفا درباره دستگاه های ups برای مصارف شخصی هم توضیح دهید.
    مثلا برای محافظت کامپیوتر از نوسانات و قطعی برق، حتما باید ups تهیه کنیم یا همین چندراهی برق که محافظ داخلی دارند کفایت میکنه؟
    اگر هم مدل خاصی مد نظر دارید لطفا معرفی کنید
    با تشکر

    • سلام
      داستان UPS و انتخاب محافظ خیلی مفصله . سه راه محافظ خوبه اما کافی نیست حالا بعدا مفصل توضیح میدم

    • hani zamiri 06 مهر 1394

      ببخشید آقیای امین زاده میشه توضیح بدید چرا در ترانزیستورهای فرکانس بالاپایه مشترک ترانزیستور بیشتر از یکی اس ؟

  • حامد کریمی 21 تیر 1394

    سلام.خیلی ممنون.بسیارعالی بود.من دانشجوی ترم4رشته برق الکترونیک هستم.مطلب بسیار مفیدی بود.دستتون درد نکنه.

  • محمدعلي 04 تیر 1394

    سلام خیلی سایت خوبی دارید مطالب مفیدی داره میخراستم اگه امکانش هست در مورد ساخت شارژر های بیسیم موبایل مطلب بزارید خیلی گشتم ندیدم جایی
    ممنون

  • سلام.
    از مهندس امین زاده و مهندس درویش تشکر فراوان دارم به خاطر مطالب مفیدشون.

  • حانیه ضمیری 30 اردیبهشت 1394

    سلام من رشته ام الکترونیکه ولی راستش تو این دوروز با دیدن این سایت ب قدری ب رشته ام علاقمند شدم ک ب جرات میتونم بگم تو این نه ماه نبوده
    واقعا ممنون بابت این مطالب خوب

    • سلام خیلی خوش اومدین
      شما لطف دارید . الکترونیک رشته جذابیه که اگه امکانات داشته باشید خیلی لذت می برید
      لطفا علم فردا رو به دوستان خودتون هم معرفی کنید

  • علیرضا اسدی 24 اسفند 1393

    دانشجوی الکترونیک و علاقه مند به کامپیوتر.خیلی وقت بود دنبال همچین سایتی میگشتم.ممنون از مطالب مفیدتون.در مورد میکرو ARM هم مطلب بزارید.با تشکر

  • با سلام.ضمن تشکر و آرزوی توفیق بیشتر برای آقایان درویش و امین زاده میخواستم بگم که ضمن احترام به نظر جناب milad ،اولا بنده هیچ نوشتار مغرورانه یا کنایه داری(!) از این سایت ندیدم وثانیا شوخی ها و مثلها و یا اصطلاحات عامیانه ای که گاها آقایون به کار می برند اتفاقا یکی از امتیازات و برتری های روش توضیح این سایت است که به کیفیت و مهمتر از اون؛سرعت تفهیم مطالب واقعا کمک میکند .

  • درودبرشما
    ضمن تشکراز شما آقای مهندس امین زاده و سایر همکاران سایت”علم فردا” لازم دیدم بابت مطالب آموزنده وبسیار خوب سایت و ارسال به ایمیلم، مراتب تشکروسپاس را بجای آورم.

  • محمد جواد 11 اسفند 1393

    خسته نباشید دوستان
    واقعا زحماتتون جای قدردانی داره، ممنونم

    اینجاش که میگید: “اگه باتری 3 ولت AC بهش بزنیم یه لحظه روشن میشه یه لحظه خاموش میشه”، درست اما این روشن و خاموش شدن به قدری سریع اتفاق میفته که ما اصلا نمی بینیم، مثلا شما با یه دوربین به یه مهتابی نگاه کن، میبینی همش خاموش و روشن میشه (به علت سرعت فریم دوربین)، این همون فرکانسی هست که بالا و پایین میشه یعنی برق میره و میاد.
    اما مهم همون ولتاژ باتری هست، اون 3 ولت چون خیلی کمه میشه خاموش و روشن شدن رو دید.

    یه چیز جالب درباره همون سرعت فریم دوربین اینه که اگه به یه فن (مثلا دستشویی) در حال چرخش نگاه کنی با دوربین می بینی فن ثابته

    • حانیه ضمیری 30 اردیبهشت 1394

      سلام ایول من تا حالا ب این موضوع دقت نکرده بودم

  • سلام این چند وقتی که مشترک سایتتون شدم یه نکته خیلی تو ذوق میزد و اونم خودمونی شدن های خارج از عرفه. این سبک نوشتن دوستانه خیلی خوبه به شرطی که از حدش خارج نشه. پیشنهاد میکنم سبک نوشته های مجله همشهری جوان رو بخونید

  • سلام، سایته خیلی خوبی دارید.
    یه انتقاد ازتون دارم که لازم دونستم بگم، توی مطالبتون خیلی با نیش و کنایه حرف میزنید، انگار مخاطبتون بچه دبستانی ها هستن.
    یکم در درج مطالب از غرورتون کم کنید. من از طرفدارای سایتتونم و دلم نیومد نگم.موفق باشین.

    • میلاد عزیز سلام
      ما کوچیک همه هستیم . اگه ممکنه مثال بزن و بگو کجا مغرورانه صحبت کردیم اصلاح کنیم .

    • محمدرضا 15 اسفند 1393

      اینکه شما میگید با نیش و کنایه صحبت مکنند و مغرورانه حرف میزنند نظر شماست اما حاصل کمی کم لطفی شماست ایشان به زبان ساده حرف میزنند و مطالب را به طور کامل و واضح باز میکنند تا همه ی افراد در هر قشری که هستند چه با سواد و چه بی سواد تا جای ممکن مطلب را درک کنند.

    • جابراسدی 07 شهریور 1395

      با سلام وعرض وادب خدمت شما دوست بزرگوار اینکه شما فرمودی با نیش کنایه ما هم مثل شما خواننده سایت هستیم و از مطالب و اطلاعات ایشون استفاده میکنیم ولی خب دوست عزیزمون به زبونی ساده و دوستانه و محلی یا به قول معروف خودمونی مطالب رو بیان کردن دلیل بر این نیست که نیش و کنایه یا نسبت به اطلاعات خودشون مغرور باشند یکم واقع بین باشید لطفا با دید مثبت به قضیه نگاه کنید اتفاقا خیلی خیلی عالیه با زبون خودمونی و محلی و دوستانه مطالب بیان بشه درک مطلب خیلی بهتر صورت میگیره پس کم لطفی نکنید مخلص شما هستم اگرم زمانی اشتباهی صورت گرفته باشه من از شما عرض خواهی میکنم با اینکه هیچ کاره سایت نیستم و هیچ دوستی یا نسبتی با ایشون ندارم ولی میخوام به ادامه مطلب تشویق بشه نه با این مسائل پیش پا افتاده ایشون رو دلسرد کنیم چاکر شما موفق باشید دوست عزیز

حمایت از علم فردا
خبرنامه علم فردا
علم فردا در شبکه های اجتماعی علم فردا در جی پلاس کانال تلگرام علم فردا علم فردا در اینستاگرام
هر گونه کپی برداری از مطالب علم فردا ممنوعه ! در ضمن ، وب سایت علم فردا روی سرورهای پارس پک میزبانی میشه.
دانلود آموزش انگلیسی علم فردا