علم فردا
تکنولوژی به زبان ساده
وقتی انگشتمان را داخل پریز برق می کنیم !
تاریخ انتشار : ۱۷ آبان ۱۳۹۰
حتما افراد زیادی با مدل موهای سیخ سیخی را دور و برتان دیده اید ، خوشبختانه فعلا خبری از مدل موی سیخ سیخی نیست اما چند سال پیش که مد بود همه این افراد را با لقب برق گرفته صدا می زدند . اما واقعا وقتی ما را برق می گیرد چه اتفاقی درون بدن ما می افتد ؟
طبق تحقیقات صورت گرفته توسط کمیسیون ایمنی محصولات مشتری آمریکا سالیانه 4000 نفر بر اثر برق گرفتگی خود را در اتاق های مراقبت ویژه می بینند . یک سوم تا یک دوم اینها کودکانی هستند که سعی بر داخل کردن یک جسم فلزی به پریز برق داشته اند و یا انگشت خود را داخل آن کرده اند . می توان گفت این 4000 نفر افراد بسیار خوش شانسی هستند چون صدها نفر جوری دچار برق گرفتگی می شوند که اصلا به اتاق مراقبت ویژه در بیمارستان نمی رسند و دار فانی را وداع می گویند !
اگر کمی علم الکترونیک یا برق داشته باشید می دانید که مدار الکتریکی از یک منبع تغذیه ، مسیر عبور بار الکتریکی و مصرف کننده تشکیل شده . مسیر عبور جریان از یک منبع تغذیه شروع و به زمین ختم می شود همیشه الکتریسیته یا جریان الکتریکی ، کوتاه ترین و سریعترین مسیر را برای رسیدن به زمین پیدا می کند . از آنجا که 70 درصد بدن ما را آب تشکیل داده و آب رسانای بسیار خوبی برای عبور جریان الکتریکی می باشد پس وقتی انگشت ما با یک مدار برق دار تماس پیدا می کند یعنی سریعترین و کوتاه ترین مسیر برای عبور جریان پیدا شده .
از آنجا که بافت های بدن ما پر از رشته های عصبی است و مغز به طور مستقیم با این رشته ها داد و ستد اطلاعاتی می کند ، هنگام عبور جریان ، این رشته های عصبی تحریک می شوند و دچار حالت معروف لرزاننده با صدای بعضا خنده دار می شود .
عبور جریان از بدن به میزان 1 میلی آمپر را آستانه پایین احساس برق گرفتگی می گویند . یک حس قلقلک ایجاد می کند اما این جریان اگر از 100 میلی آمپر بیشتر باشد و ولتاژ تغذیه نیز به اندازه کافی زیاد باشد بدن دچار نقص عضو می گردد . معمولا اگر ولتاژ چیزی بین 500 تا 1000 ولت باشد ، به دلیل اهم کم بدن جریان زیادی ایجاد می شود . اما همان مقدار کم مقاومت در بدن در برابر عبور جریان ، باعث ایجاد گرمای زیاد و نهایتا سوختگی بیرونی و درونی می شود .
اگر از کنار دکل های برق فشار قوی گذر کرده باشید حتما متوجه صدای عجیب و غریبی که حالت ویززززز دارد شده اید . این ترانسفورمرها دارای ولتاژ بالایی هستند در حد چند هزار ولت و منتظر یک مسیر برای عبور جریان . پس از کنار آنها رد نشوید چون ممکن است ذوب شوید .
یک شوک الکتریکی دست کم دچار عوارض زیر می شود :
- سردرد
- خستگی و کوفتگی عضله و تشنج
- بیهوشی موقت
- سختی در تنفس به صورت موقت
اما برق گرفتگی های جدی تر عواقب زیر را به همراه دارد :
- ضعف بینایی
- ضعف شنوایی
- آسیب جدی به مغز
- ایست تنفسی
- ایست و حمله قلبی
- و در آخر مرگ !
با فردی که در حال برق گرفتگی است تماس برقرار نکنید چون بدن شما نیز در معرض خطر است . با استفاده از یک جسم نارسانا او را پرت کنید و از منبع انرژی فاصله دهید . وتی منبع قطع شود هیچ خطری شما را تهدید نمی کند پس بلافاصله شخص مصدوم را چک کنید . اول تنفس و نبض ، سپس جراحات وارده و سوختگی های بدن او .
در آخر هشدار می دهم اگر دست خود را داخل پریز برق کنید شبیه این آقاهه میشید !
حتما مطالب زیر رو هم بخونید
محمدرضا امين زاده هستم ، مهندس الكترونيك و سردبير مجله علم فردا . علاقه زیادی به سخت افزار دارم ، اگه فرصتی بمونه در زمینه ادیت فیلم و تصویر و طراحی رابط کاربری وب و اندروید مطالعه و تمرین می کنم .
حمایت از علم فردا
نوشتن مطالب آموزشی به زبان ساده و قابل فهم برای همه ، کار بسیار سختیه . از طرفی ، نگهداری یک وب سایت آموزشی خرج داره ! اگر براتون امکان داره لطفا با پرداخت مبلغ کمی در هزینه های سایت سهیم باشید تا ما هم بتونیم با خیال راحت براتون بنویسیم و به سوال ها تون پاسخ بدیم . حمایت مالی از علم فردا
بدون دیدگاه