بستن فهرست

فرق حافظه بافر Buffer و کش Cache چیست ؟

تاریخ انتشار : ۱۸ تیر ۱۳۹۵

فرق بافر و کش رو خیلیا نمی دونن . یعنی خیلیا فکر می کنن که می دونن . خیلیا رو دیدم که میگن بافر همون کش هستش و تفاوتی بینشون نیست . امروز تو این پست کوتاه میخوام توضیح بدم که تفاوت کش و بافر چیه پس تا انتهای پست رو بخونید .

درباره حافظه کش Cache

کش Cache در پردازنده

کش Cache در پردازنده

حافظه کش Cache یه حافظه کوچیک ، سریع و گرون قیمت هست که بین حافظه RAM و پردازنده قرار داره . دلیل استفاده از حافظه کش اینه که اطلاعات مهمی که به صورت تکراری توسط پردازنده استفاده میشه ، داخل کش قرار بگیره تا پردازنده بتونه سریعتر پردازش شون کنه . موقعی که شما برنامه ای مثل ورد یا فتوشاپ رو باز می کنید ، پردازنده می تونه تشخیص بده که اطلاعات اون برنامه که قراره زیاد استفاده بشه چیه و اونا رو از حافظه RAM به حافظه کش هدایت می کنه . اینجوری پردازنده حداقل برای دسترسی به فایل های مهم و تکراری ، مجبور نیست هر سری به رم سرک بکشه . با استفاده از روش کشینگ Caching ، سرعت کلی سیستم کامپیوتری شما زیاد میشه . در مورد حافظه کش به طور خیلی مفصل توضیح دادم که پیشنهاد می کنم حتما بخونید : حافظه کش ، معنی کش سطح 1 و 2 و 3 چیست ؟

درباره حافظه بافر Buffer

حافظه بافر یه رابط حافظه ای بین دو تا دستگاه یا سخت افزار هست . بافر برای این استفاده میشه تا تفاوت سرعت بین دو تا قطعه رو جبران کنه . مثلا بافر در پرینتر استفاده میشه اما چرا ؟ ببینید موقعی که شما دستور پرینت رو از کامپیوتر به پرینتر ارسال می کنید ، پردازنده در کسری از ثانیه دستور رو می فرسته اما پرینتر که نمی تونه تو کسری از ثانیه پرینت بگیره ، باید کاغذ رو چک کنه ، رنگ ها رو میزون کنه ، ترتیب رو رعایت کنه و خیلی چیزای دیگه . پس این دستور پرینت که از پردازنده به پرینتر ارسال میشه ، باید یه جایی ذخیره بشه تا پرینتر یادش بمونه که کدوم صفحات رو باید پرینت بگیره . به این حافظه میگن بافر ، پس یادتون باشه که پرینتر حافظه کش نداره چون این دوتا باهم فرق دارن !

حافظه بافر هارد درایو

حافظه بافر هارد درایو

در عکس بالا می بینید که حافظه بافر 16 مگابایتی برای هارد در نظر گرفته شده . درسته که نوشته cache اما منظورش حافظه بافر هست برای تطبیق سرعت هارد با قطعات دیگه .

فرق حافظه کش Cache و بافر Buffer

تفاوت اصلی بافر و کش اینه که کش برای افزایش سرعت استفاده میشه اما بافر برای هماهنگی سرعت .

حافظه کش حاوی اطلاعات مهم و تکراریه که پردازنده وقتش تلف نشه و بتونه از حافظه کش با سرعت بالا استفاده کنه . اگه کش نباشه ، پردازنده هر سری باید بره و از حافظه RAM اطلاعات رو بگیره که اینکار زمان گیره .

حافظه بافر جایی استفاده میشه که سرعت یه دستگاه یا قطعه از اون یکی بیشتره . بافر تو دستگه با سرعت کمتر طراحی میشه تا بتونه دستورات سرعت بالا رو ذخیره کنه و به ترتیب اونارو اجرا کنه . اگه دقت کرده باشید ، موقعی که یه ویدیو از یوتیوب یا سایت های اشتراک ویدیو می خواید نگاه کنید ، بعضی وقتا ویدیو قطع میشه و می نویسه : Buffering . این یعنی سرعت سرور از سرعت اینترنت شما بیشتره و کامپیوتر شما داره اطلاعات مربوط به ویدیو رو در حافظه بافر ذخیره می کنه تا در زمان بهتری پخش کنه .

ضمنا شباهت بین بافر و کش اینه که جفتشون حافظه های فرار هستن یعنی با قطع برق ، اطلاعاتشون ریست میشه .

راستی دوستان ، پیشنهاد میکنم دوره های انگلیسی علم فردا رو تهیه کنید ، دنیاتون عوض میشه ! خیلی فرقه بین کسی که انگلیسی میدونه و نمیدونه !

حتما مطالب زیر رو هم بخونید

  • فرق حافظه RAM رم با ROM رام چیست ؟فرق حافظه رام با حافظه رم یکی از مهمترین سوالاتیه که هم توی علم فردا مطرح شده و هم در فوروم ها و سایت های دیگه . بخاطر تشابه اسمی که ROM و RAM به هم دارن خیلی ها گیج میشن و نمی دونن که تفاوت رام و رم چیه…
  • فرق حافظه رم DRAM و SRAM چیست ؟اگه نمی دونید لازمه بگم که دو مدل حافظه رم RAM وجود داره . یکی حافظه DRAM و یکی هم حافظه SRAM . در ادامه جفتشون رو توضیح میدم و تفاوت بین DRAM و SRAM رو هم میگم . درباره حافظه DRAM واژه DRAM مخفف عبارت Dynamic Random Access Memory…
  • فرق کابل شبکه رشته ای و کابل شبکه مفتولانتخاب کابل شبکه و همینطور سوکت مناسب نقش مهمی در ایجاد یه شبکه سالم داره . در ادامه توضیح میدم که چه سوکتی برای چه نوع کابلی مناسبه . کابل شبکه مفتولی سیم مفتول یه سیم یک تیکه از یه فلز هستش که معمولا فلز مس رو انتخاب می کنن…
  • فرق زوم دیجیتال و زوم اپتیکال چیست ؟تفاوت زوم اپتیکال Optical Zoom با زوم دیجیتال Digital Zoom یکی از ابهاماتیه که خریداران دوربین عکاسی یا فیلم برداری باهاش درگیرن . خیلی ها شاید تا همین الان زوم اپتیکال رو با زوم دیجیتال مقایسه می کردن و نتیجه گیری هم می کردن . حالا واقعا چه تفاوتی بین…
دسته بندی
موضوعات مرتبط
محمدرضا امین زاده

محمدرضا امين زاده هستم ، مهندس الكترونيك و سردبير مجله علم فردا . علاقه زیادی به سخت افزار دارم ، اگه فرصتی بمونه در زمینه ادیت فیلم و تصویر و طراحی رابط کاربری وب و اندروید مطالعه و تمرین می کنم .

حمایت از علم فردا

نوشتن مطالب آموزشی به زبان ساده و قابل فهم برای همه ، کار بسیار سختیه . از طرفی ، نگهداری یک وب سایت آموزشی خرج داره ! اگر براتون امکان داره لطفا با پرداخت مبلغ کمی در هزینه های سایت سهیم باشید تا ما هم بتونیم با خیال راحت براتون بنویسیم و به سوال ها تون پاسخ بدیم . حمایت مالی از علم فردا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوال امنیتی *

25 دیدگاه

  • سینا فرامرزیان 27 تیر 1399

    سلام،
    ممنون از علم فردا،
    چند تا نکته خاستم بگم:
    حداکثر میزان بافر هارد 256مگابایت هست(هارد 4 ترابایت)
    حداکثر میزان کش پردازنده 32مگابایت هست(Intel Core i9 9980XE AMD RYZEN THREADRAPPIER)
    حداکثر میزان هسته های پردازنده هم 64هستش و تا اونجا که می دونم 120رشته
    ممنون از شما جناب امین زاده عزیز و دوست داشتنی

  • سلام من یه بازی نصب کردم و میخواهم اجرا کنم میگه بافر در فایل بازیه و باید نابود بشه،باید چیکار کنم،راستی ویندوزم ۱۰ هستش

  • فاطمه 16 دی 1397

    خیلی ممنون از توضیح خلاصه و مفیدتون

  • سید مهدی 18 شهریور 1397

    سلام مهندس، خسته نباشی، بی زحمت سوالی داشتم، بعد از فرمت کردن هارددیسک زمانی که به پارتیشن های ساخته شده مراجعه میکنیم با وجود اینکه خالی هستن اما براشون مقداری فضای استفاده شده قید شده، برفرض می بینیم که برای 390 گیگ یکی از پارتیشن ها حجم 110 مگا درج شده. آیا این همون حافظه بافره که در آموزش بالا توضیح دادین که بسته به فضای کلی هارد در نظر گرفته میشه، درسته یا خیر؟ با تشکر.

  • بی تردید ” علم فردا ” یکی از بهترین سایت های علمی آموزشی به زبان فارسی است . تا به حال نشده به این سایت سر بزنم و دست خالی برگردم . به عبارتی همیشه مطلبی جامع و در عین حال جذاب و کاربردی توی این سایت میشه پیدا کرد که به ارتقای آگاهی های علمی مون کمک میکنه . سپاس بسیار .

  • واقعا مطالبتون عالیهههه تو هیچ سایتی مطالب رو اینقد با زبان ساده و شیوا مطرح نمی کنن.

  • حمیدرضا 02 آذر 1396

    سلام عالی بود ممنون

  • سلام ببخشید من از تنظیمات توسعه دهنده گوشیم میتونم بافر رو از 64K تا 16M تنظیم کنم که خودش رو 256K هست میخواستم ببینم که اگه بزنم رو 64K یا 16M چه تغییری تو عملکرد گوشی بوجود میاد و کمتر باشه بهتره یا بیشتر؟ ممنون.❤️✌

  • علیرضا کاردان 05 تیر 1396

    سلام
    سوالی که برام پیش اومده بود اینه که شما میگین پرینتر حافظه بافر داره و با قطع برق اطلاعات حافظه بافر میپره
    اما در شرکت ما فکس به پرینتر وصله زمانی که ما پرینترو روشن میکنیم خودبخود تمام صفحاتی که برای ما در زمان خاموش بودن پرینتر فرستاده شده پرینت گرفته میشه یا اصلا زمانی که ما دستور پرینت میدیم پرینتر خاموشه ولی زمانیکه پرینترو روشن میکنیم باز هم همون دستور پرینتهایی که دادیم پرینت گرفته میشه
    یه سوال دیگر هم دارم اونم درباره قسمتیه که راجب دیدن فیلم از یوتیوب گفتین شما میگین زمانی که مینویسه بافرینگ یعنی سرعت اینترنت از سرعت سرور کمتره اگه اینطوره خب اینترنت مابین کامپیوتر ما و سرور قرار داره خب وقتی سرعت اینترنت انقدر پایینه که نمیتونه ویدیورو نشون بده پس چجوری تو حافظه بافر ذخیره میشه
    ممنونم بابت اطلاعاتی که در اختیارمون قرار میدین

  • Kaabooss am 26 دی 1395

    با عرض سلام خدمت شما استادان گرامی
    مسائل پیچیده رو به زبان ساده و قابل فهم بیان کردن خودش هنرمندیه خاصی رو میطلبه که شما همیشه از پس آن بر اومدید . بینهایت تشکر میکنم و آرزوی موفقیت دارم برای شما استادان هنرمند !

  • سلام متنو کامل خوندم ولی یه سوال الان گوشی من تو تنظیمات قابلیت تنظیم حافظه بافر رو داره از 64kb و 256kb و 1mp تا 16mp کدوم باشه بهتره و چه تاثیری داره

  • مطالبت خدایی لایکززززز داره ♥

  • سلام آقای امین زاده ، ممنون از سایت بسیار خوبتون و زحمتی که می کشید . من از اطلاعات سایت شما بسیار بهره می‌برم ! ولی جسارتا به گمانم مطلب شما صحیح نیست . در مورد این دو نوع حافظه این نکته قابل تذکره که cash به عنوان فضایی داخل یک Device قرار داره ، ولی بافر که سرعت به مراتب پایینتری داره ، از قسمتی از هارد به عنوان حافظه استفاده میشه !
    در مورد عکس هاردی که قرار دادید ، دقیقا اون مقدار cash رو نشون میده .

  • سلام خواستم تشکر کنم از نوشته خوب و مفید شما . اطلاعات جامع و کاملی بود

  • پیمان 20 تیر 1395

    سلام . خدا قوت به همتون که انصافا زحمت کش و فوق العاده اید . زکات علم نشر اونه … حظ و بهره بردیم و می بریم . دم همتون گرم . اگر کاری بتونم انجام بدم در خدمتم … در زمینه سایبری و نرم افزار میتونم مطلب ارائه کنم … یا علی

  • دوست عزیز یه سوال داشتم : مگه cache حدوداً 3 مگبایایت یا 6 مگابایت بیتشر نیست ؟ پس چطور میتونه میزبان برنامه های سنگینی مثل فتوشاپ و ورد باشه تا کامپیوتر بتونه سریعتر اونا رو اجرا کنه ؟
    مرسی

    • تمام نرم افزار که توی کش نمیره که قربون شکل ماهت برم من !
      بخشی از اطلاعات مهم و قابل پیش بینی و تکراری که زیاد استفاده میشن میره

  • سلام خدمت آقای امین زاده
    شما واقعا اینقدر قشنگ و خودمونی توضیح میدین که آدم فکر میکنه مگه کامپیوتر نیازبه کلاس و یادگیری داره
    واقعا فوق العاده اید
    انشالله خدا هم تو ادامه این راه بدعت گونه به شما و همکارای تلاشگر و خیر خواهتون کمک کنه

  • مهدی باقری 18 تیر 1395

    آقای امین زاده خیلی ممنونم از شما به خاطر این اطلاعات با ارزشی که در اختیار ما قرار میدید.

    با تشکر فراوان از علم فردا

حمایت از علم فردا
خبرنامه علم فردا
علم فردا در شبکه های اجتماعی علم فردا در جی پلاس کانال تلگرام علم فردا علم فردا در اینستاگرام
هر گونه کپی برداری از مطالب علم فردا ممنوعه ! در ضمن ، وب سایت علم فردا روی سرورهای پارس پک میزبانی میشه.
دانلود آموزش انگلیسی علم فردا