علم فردا
تکنولوژی به زبان ساده
ظرفیت هوا دهی کولر آبی چیست ؟
تاریخ انتشار : ۰۲ خرداد ۱۳۹۵اگه از کولر آبی تو خونه یا مغازه تون استفاده می کنید احتمال خیلی زیاد شنیدین که میگن این کولر 3000 یا 3500 یا 4000 هستش . اما شاید خیلی از شما ها ندونید که این عدد چیه و چه چیزی رو تعیین می کنه ! من در این پست به صورت خیلی خلاصه در مورد ظرفیت هوا دهی کولر آبی صحبت می کنم .
ظرفیت هوا دهی کولر آبی چیه ؟
اگه روی کولر آبی خونتون رو نگاه کنید می بینید که توی مشخصات فنی کولر نوشته مثلا 2500CFM و یا 4000CFM . این عدده 2500 یا 4000 همون عددیه که مردم بین خودشون میگن اما اون CFM چیه ؟ CFM مخفف عبارت Cubic Feet per Minute هست به معنی فوت مکعب در دقیقه .
فضای داخل یه اتاق شامل طول ، عرض و ارتفاع هست دیگه . دلیل اینکه از فوت مکعب استفاده میشه همینه که 3 تا فاکتور در نظر گرفته میشه : طول ، عرض و ارتفاع . اگه دو تا فاکتور طول و عرض بود میشد فوت مربع . وقتی میگن 2500 فوت مکعب یعنی سه تا عدد با همدیگه ضرب شدن و حاصلضرب شده 2500 . مثلا 625 * 4 * 1 و یا 1250 * 2 * 1 و یا 2500 * 1 * 1 . حاصلضرب همه اینا میشه 2500 . پس می تونیم یه اتاق رو در نظر بگیریم که 625 فوت طول داره ، 4 فوت عرض و 1 فوت هم ارتفاع ( اعداد جنبه تفهیم داره ) . پس تا اینجا متوجه شدید که منظور از فوت مکعب چیه .
می دونید که هر فوت برابر با 30.48 سانتی متره یا در واقع هر فوت برابر با 0.30 متره . 1 فوت مکعب یعنی 1 * 1 * 1 فوت که اگه بخوایم معادل با متر بکنیم میشه 0.3 * 0.3 * 0.3 متر که میشه 0.027 متر مکعب . پس 2500 فوت مکعب رو اگه ضربدر 0.027 متر مکعب بکنیم معادل 2500 فوت مکعب به متر مکعب در میاد . یعنی حدود 70 متر مکعب . اما این 70 متر که مساحت خونه نیست بلکه حجم خونه است . از اونجایی که متوسط ارتفاع سقف خونه ها بین 2 تا 3 متره ، این عدد رو تقسیم بر 2 یا 2.5 می کنیم تا متراژ تقریبی در بیاد . که میشه 35 متر مربع . البته یه فرمول استاندارد تو همین زمینه وجود داره : CFM برابره با حجم ساختمان تقسیم بر تعداد دفعات تعویض هوا در دقیقه . من خودم خیلی دقیق متوجه نشدم که منظور این فرمول از تعویض هوا چیه اما جالب اینه که تعداد دفعات تعویض هوا در نقاط معتدل عدد 2 تا 2.5 بار در دقیقه هستش که من هم از روش ارتفاع به همین عدد رسیده بودم .
پس کولر آبی با ظرفیت هوا دهی 2500 فوت مکعب برای یه اتاق یا خونه 35 متری مناسبه .
کولر آبی با ظرفیت هوا دهی 4000 فوت مکعب ( در اصطلاح عمیانه : کولر 4000 ) برای یه فضای 50 60 متری مناسبه .
محاسبه فضا برای انتخاب کولر آبی
کافیه متراژ خونه ، کارگاه یا هر جایی که دارید رو تقسیم بر عدد 0.027 کنید تا فوت مکعب مناسب رو پیدا کنید . مثلا اگه یه خونه 80 متری دارید کافیه 80 رو تقسیم بر 0.027 کنید که میشه 2962 و این عدد رو ضرب در 2 کنید . پس شما یه کولر 6000 داشته باشید می تونید خونه 80 متری تون رو خنک کنید البته کولر 5000 هم همون کار رو می تونه بکنه تقریبا . البته بستگی به روحیه خودتون هم داره چون یکی گرماییه ، یکی سرماییه و … اما خب حدود دستتون میاد . البته این اعداد و ارقام تقریبیه و به ساختار خونه و تعداد اتاق و دور کند و تند کولر هم بستگی داره . هدف بیشتر این بود که بدونید اینکه میگن کولر 4000 یعنی چی . ضمن اینکه خیلی وقتا یه فضای 80 متری می تونه با کولر 2500 هم خنک بشه چون رفت و برگشت هوا مهمه نه اینکه با شدت باد بهتون بخوره .
خب دوستان امیدوارم که مفید بوده باشه .
حتما مطالب زیر رو هم بخونید
محمدرضا امين زاده هستم ، مهندس الكترونيك و سردبير مجله علم فردا . علاقه زیادی به سخت افزار دارم ، اگه فرصتی بمونه در زمینه ادیت فیلم و تصویر و طراحی رابط کاربری وب و اندروید مطالعه و تمرین می کنم .
حمایت از علم فردا
نوشتن مطالب آموزشی به زبان ساده و قابل فهم برای همه ، کار بسیار سختیه . از طرفی ، نگهداری یک وب سایت آموزشی خرج داره ! اگر براتون امکان داره لطفا با پرداخت مبلغ کمی در هزینه های سایت سهیم باشید تا ما هم بتونیم با خیال راحت براتون بنویسیم و به سوال ها تون پاسخ بدیم . حمایت مالی از علم فردا
با سلام همه چیز خوب توضیح داده شد اما باید بدونیم ۲۵۰۰ cfm چند خروجی میتونه داشته باشه آیا طول مسیر در افت فشار مهمه ؟ توضیحاتی هم بتونید بدید خیلی خوب میشه این که طول مسیر و خروجی ها چنتا باشه بنده خودم کانالساز هستم و متاسفانه خیلی از کارفرما ها بدلیل قیمت بالای ورق اون ابعادی که باید کشیده نمیشه و صدای کولر در گوش شنیده میشه
ممنون از سایت خوبتون
خیلی ممنون که همه چیز رو ساده توضیح میدیدن.
در محاسبه فضا برای انتخاب کولر آبی دچار اشتباه شده اید.
80 متر مربع رو اول باید در ارتفاع خانه ضرب کنید و بعد بر عدد کذایی0.027 تقسیم کنید. مثلا 80 را در 2.5 ضرب کرده که میشه 200 متر مکعب. حال با تقسیم 200 بر 0.027 میشه 7400
سلام خیلی ممنون از سایت خوبتون اطلاعات خوب مفیدی دریافت کردم بهترین ها برای شما آرزو میکنم
سلام . خواهش می کنم
موفق باشید
یه کولر آبی دیدم رو پلاکش نوشته بود 4700cfm و ظرفیت هوادهیش 7990 m3/h بود ولی تو بازار بهش میگفتن 7000
این درسته؟
با سلام.ممنون از مطلبتون . در مورد کولر گازی یا اسپیلت هم همین مقادیر صدق میکنه ؟ یا جور دیگه ای هستش ؟
سلام
در مورد کولر گازی هم یه معیاری مثل هم CFM هست که با نام BTU شناخته میشه . مفصل در موردش توضیح میدم تا چند روز دیگه
عالی بود ، همیشه برای من سوال بود ممنونم از علم فردا
عالی دستت درد نکنه
دقیقه تو فرمول برای چیه ؟
دقیقا نمی دونم اما باید به هر حال یه واحد زمانی وجود داشته باشه تو فرمول های این شکلی . مثل دور در دقیقه در هارد . باید یه معیار زمانی باشه دیگه
تشکر من فکر می کردم توان برقی موتور هست میگفتم چرا اینقدر زیاده مصرفشون 🙂 اون واحد یعنی هوای درون فضایی به فلان مقدار حجم رو در یک دقیقه خالی میکنه و هوای جدید جایگزینش می کنه. در واقع دبی حجمی فن کولر هست چون هوا در فشار محیط غیر قابل تراکم فرض میشه از واحد دبی حجمی استفاده میشه تا دبی جرمی که برای فشار های بالا هست.