علم فردا
تکنولوژی به زبان ساده
تایم لپس چیست ؟ طرز کار تصاویر Time Lapse
تاریخ انتشار : ۲۶ آبان ۱۳۹۵تایم لپس Time Lapse چند سالی هست که تو دنیای عکاسی و فیلمبرداری استفاده میشه . حرکت سریع اتفاقات گوناگون . اما این تایم لپس چیه و چجوری کار می کنه ؟
تایم لپس چیست ؟
واژه تایم لپس به انگلیسی Time Lapse یعنی گذر زمان یا مرور زمان . حتما دیدین که مثلا رشد یه گیاه رو به صورت سریع نشون میدن یا مثلا طول یک روز رو از طلوع تا غروب آفتاب رو نشون میدن . یعنی گذر زمان رو با سرعت زیادی به تصویر می کشن .
Time lapse در واقع نقطه مقابل تصویر آهسته اس . بخاطر اینکه چشم انسان نمی تونه اتفاقات طولانی مدت رو پیگیری کنه و از حوصله ما هم خارجه ، تایم لپس اختراع شده تا بتونیم ببینیم که خورشید چجوری غروب می کنه و یا یه جزر و مد چجوری اتفاق میفته . به حرکت خورشید در عکس زیر دقت کنید .
نکته مهم اینه که Time lapse نباید با استاپ موشن Stop Motion اشتباه گرفته بشه . با اینکه از نظر عمومی تایم لپس و استاپ موشن شبیه به هم هستن اما از نظر تکنیکال زمین تا آسمون با هم فرق می کنن . جالبه بدونید که اولین تایم لپس تاریخ حول و حوش سال 1910 و 1911 اتفاق افتاد و رشد یه گل رو به تصویر می کشید .
تایم لپس چگونه کار میکند ؟
تو حالت عادی فیلم ها با سرعت 24 فریم در ثانیه توسط دوربین ضبط میشن . موقعی که همون فیلم می خواد پخش بشه ، دستگاه پخش فیلم هم با سرعت 24 فریم در ثانیه ، فیلم رو پخش می کنه . اینحوری شما هیگونه تغییر سرعت در فیلم مشاهده نمیکنید یعنی نه سرعت فیلم زیاده و نه کم . فیلم با سرعت معمولی پخش میشه .
اما اگه فیلم با سرعت کمتری ضبط بشه مثلا 10 فریم در ثانیه یا 15 فریم در ثانیه یا اصلا 1 فریم در یک دقیقه و بعدا با سرعت 24 فریم در ثانیه پخش بشه ، تایم لپس اتفاق میفته . یعنی شما حس می کنید که سرعت فیلم زیاده . در صورتی که سرعت زیاد نیست ، فاصله بین فریم ها در اصل فیلم زیاده و داره با سرعت معمولی پخش میشه . به همین دلیل می تونیم 5 ساعت فیلمبرداری رو تو 10 ثانیه یا 20 ثانیه ببینیم . مثلا رشد یه گیاه تو 48 ساعت اتفاق میفته اما ما توی Time lapse در عرض 10 ثانیه می بینیم .
تایم لپس چگونه ساخته می شود ؟
رویه کار اینجوریه که اول یه سوژه انتخاب میشه . سوژه واسه تایم لپس زیاده . غروب آفتاب ، رشد گل و گیاه ، ترافیک شهری ، زندگی مورچه ها ، حرکت ابرها ، ساخت یه دستگاه یا ماشین ، تغییر شب به صبح ، جزر و مد و … حالا باید در فواصل زمانی مختلف اما یکسان از سوژه فیلم یا عکس تهیه کنید . منظورم از یکسان اینه که هر 1 دقیقه یکبار یا هر 1 ساعت یکبار یه فریم بگیرید . اینجوری نباشه که یه فریم رو تو دقیقه 1 و یه فریم دیگه رو تو دقیقه 5 بگیرید . اینجوری تایم لپس منظم و درست درمونی درنمیاد .
مهمترین مسئله توی تهیه تایم لپس اینه که دوربین بی حرکت باشه و همینطور ، زمان گرفتن فریم ها برابر باشه . واسه اینکه دوربین تکون نخوره و تایم لپس درست دربیاد باید از یه 3 پایه یا نگهدارنده محکم و جون دار استفاده کنید که بتونه دوربین رو ساعت ها ثابت و بی حرکت نگه داره . حالا واسه اینکه فریم ها در تایم مشخصی گرفته بشن نیاز به یه فاصله زمانی سنج یا Intervalometer داریم . اینتروالومتر یه دستگاه کوچیک در ابعاد کنترل تلویزیون هست که با یه سیم به دوربین شما وصل میشه . تلفظ صحیح Intervalometer به صورت ” اینترولامیتر ɪntəvəˈlɒmɪtə ” هست .
البته الان دیگه هم تو گوشی های هوشمند و هم توی دوربین ها به صورت نرم افزاری می تونیم تایم رو تنظیم کنیم که تایم لپس بگیریم و شاید به اینتروالومتر نیاز نداشته باشیم اما خب به هر حال همیشه افرادی هستن که دوست دارن به صورت حرفه ای یه کار رو انجام بدن .
بعد از اینکه فریم ها رو ضبط کردید ، باید از طریق یه نرم افزار ادیت عکس یا فیلم ، اونارو کنار هم بذارید و با سرعت 24 فریم تا 30 فریم در ثانیه پخش کنید . اینجوری تایم لپس درست میشه .
در مورد جزئیات تایم لپس نمیشه تو این پست صحبت کرد چون باید وارد ریزه کاری هایی بشیم که از حوصله این پست خارجه . می تونید از سایت های تخصصی انگلیسی کمک بگیرید . راستی دوستان ، پیشنهاد میکنم دوره های انگلیسی علم فردا رو تهیه کنید ، دنیاتون عوض میشه ! خیلی فرقه بین کسی که انگلیسی میدونه و نمیدونه !
حتما مطالب زیر رو هم بخونید
محمدرضا امين زاده هستم ، مهندس الكترونيك و سردبير مجله علم فردا . علاقه زیادی به سخت افزار دارم ، اگه فرصتی بمونه در زمینه ادیت فیلم و تصویر و طراحی رابط کاربری وب و اندروید مطالعه و تمرین می کنم .
حمایت از علم فردا
نوشتن مطالب آموزشی به زبان ساده و قابل فهم برای همه ، کار بسیار سختیه . از طرفی ، نگهداری یک وب سایت آموزشی خرج داره ! اگر براتون امکان داره لطفا با پرداخت مبلغ کمی در هزینه های سایت سهیم باشید تا ما هم بتونیم با خیال راحت براتون بنویسیم و به سوال ها تون پاسخ بدیم . حمایت مالی از علم فردا
سلام ،،،، خسته نباشین ،،،،،،، بسیار بسیار عالی هست ،،،،،،، سپاس فراوان
سلام
مرسی بابت مطلب خوبتون
واقعا درمدت کوتاهی تونستم یه چیزایی رو بفهمم
ممنون
سلام آقای امین زاده عزیز،
بابت مطالب مفیدتون سپاس
اپ اندرویدی در خصوص یادگیری لغات یا گرامر زبان انگلیسی پیشنهاد میکنید!؟
ممنون
با سلام خدمت شما استاد گرامی
آیا پیکسل در دوربینهای گوشی موبایل با پیکسل در دوربینهای عکاسی حرفهای فرقی دارد یا خیر؟
ممنون میشم از راهنمایی جنابعالی
با سلام و احترام
مطالب شما در مورد تایم لپس در مورد فیلم برداری مفید بود. اما بنده یک سوال در مورد تایم لپس و درباره یک وسیله دیگر دارم. و آن وسیله هم پنل خورشیدی است که به دستگاه تایم لپس مجهز باشد. دستگاه تایم لپسی که برای پنل حورسبدی بکار می برند به چه شکلی است؟ اگر اطلاعات خاصی در مورد این وسیله یعنی دستگاه تایم لپسی که به پنل خورشیدی مجهز باشد دارید, ممنون میشم توضیحی بدهید.
با تشکر
بسیار مفید و جالب بود بخصوص که تایم لپس کم کم داره توی ایران راه خودشو پیدا میکنه و پروژه ها بخصوص دارن رزومه کاریشونو به نوعی با تایم لپس مستند میکنن
خیلی ساده و کارآمد توضیح دادید درووود
بسیار عالی
عکس غروب که تایم لپس نیست چون از یک مکان ثابت عکس گرفته نشده بلکه از زوایای مختلف از خورشید عکس گرفته شده که با تعریف داده شده در تضاده
خیلی جالب بود. حال کردم
باسلام
ممنون از اینهمه تلاش و کوشش برای افزایش اطلاعات عمومی مردم.
اگه امکانش هست لطفا منابع رو هم ذکر کنید.
باتشکر
سلام خواهش می کنم . منبع : علم فردا
آقای امین زاده عزیز
خسته نباشید و ممنون بابت پست . چیز های جدیدی یاد گرفتم فقط این خلوت شدن سایت خیلی اذیت کننده ست . دوس دارم علم فردا دوباره به روزهای اوجش برگرده 🙁
ممنون از شما . ما داریم تلاش خودمونو می کنیم . انشالا در آینده ای نزدیک سرویس جدیدی از علم فردا معرفی میشه که برای خیلیا مفیده . پیگیر علم فردا باشید .
ببینید وقتی دارید یه بحثی رو مطرح میکنید یا باید کلی وار صحبت کنید و یا اگر وارد برخی جزئیات هم میشید باید این جزئیات دقیق و صحیح باشه مثلا تو این پست ، میگی اصل اینه که دوربین همیشه ثابت باشه که خب این حرف درست نیست و حرکت آرام دوربین خودش یه تکنیک هست که در برخی موارد استفاده میشه
خیلی ممنون همیشه دوست داشتم بدونم چطور این فیلما درست میشن و فراموش میکردم که درموردش سرچ کنم تا اینکه امروز تو سایت علم فردا خوندم
بسیار ممنون انشالله موفق باشید
واقعا عالی بود . هر موقع اینجور فیلما رو میدیم به این فکر میکردم که چطوری اینارو درست میکنن
خسته نباشید
خواهش می کنم . زنده باشید
خیلی خوب و کامل بود
الهی خیر و خوشی از زندگی تون ببینید.
ممنون از شما جناب باقری عزیز . سلامت باشید