علم فردا
تکنولوژی به زبان ساده
چرا اطلاعات حافظه رم RAM با قطع برق پاک می شود ؟
تاریخ انتشار : ۲۸ تیر ۱۳۹۲حافظه رم RAM با قطع برق اطلاعاتش پاک میشه ، همه این مسئله رو می دونن اما شاید خیلی ها علت اصلی این قضیه رو ندونن چون دلیل این امر کاملا الکترونیکی هست و مربوط به ساختار حافظه رم RAM اون هم از نوع DRAM هست . در ادامه به طور مفصل توضیح میدم .
انواع حافظه رم RAM
به طور کلی سه نوع حافظه رم RAM داریم . حافظه رم RAM از نوع داینمیک ( Dynamic ) یا به اختصار DRAM . حافظه رم RAM از نوع استاتیک ( Static ) یا به اختصار SRAM و حافظه رم RAM از نوع تغییر فاز ( Phase-change ) یا به اختصار PRAM .
■ حافظه رم RAM داینمیک یا DRAM
از یک خازن و یک عدد ترانزیستور برای نگه داشتن یک بیت استفاده میکنه یعنی به زبون ساده تر ، اگه رم 128 بیت باشه از 128 عدد خازن و 128 عدد ترانزیستور کنار اون خازن ها استفاده میشه . در ادامه طرز کار DRAM رو میگم .
■ حافظه رم RAM استاتیک یا SRAM
از 4 یا 6 عدد ترانزیستور برای نگهداری هر بیت استفاده میکنه . در واقع اون 4 یا 6 ترانزیستور باهم دیگه تشکیل یک FLIP-FLOP رو میدن که بچه های الکترونیک آشنایی کامل دارن و بچه های کامپیوتر هم کم و بیش می دونن چی میگم . از حافظه رم RAM استاتیک یا SRAM به دلیل سرعت بالا ، بیشتر در حافظه های کش که در پردازنده یا CPU به کار میره ، استفاده میشه .
دونستن طرز کار حافظه رم RAM تغییر فاز یا PRAM هم نه به درد این دنیا تون می خوره و نه به درد آخرت تون .
حافظه رم RAM مورد استفاده در کامپیوتر و لپ تاپ از چه نوع است ؟
حافظه ای که در کامپیوتر و لپ تاپ استفاده میشه ( منظور همون رمی که روی اسلات مادربورد نصب میشه ) از نوع DRAM هست . حالا چرا ؟ حافظه رم RAM داینمیک یا DRAM برای نگه داشتن هر بیت فقط به یک خازن و یک ترانزیستور احتیاج داره که با پیشرفت تکنولوژی ساخت مدارات مجتمع ، این خازن و ترانزیستور بسیار بسیار کوچک ساخته میشن و خب ابعاد کوچک یک کالای تولیدی به منزله ارزون تموم شدن اونه ( در بسیاری از موارد ) . از طرفی حافظه رم RAM استاتیک یا SRAM به دلیل استفاده از 4 یا 6 ترانزیستور برای نگه داشتن یک بیت ، هم فضای بیشتری می طلبه و هم گرون تر تموم میشه اما خب در عوض سرعتش بیشتر از حافظه رم RAM داینمیک یا DRAM هست .
چرا اطلاعات موجود در حافظه رم RAM موقتی است و با قطع برق از بین می رود ؟
گفتم که داخل چیپ ست های رم کامپیوتر و لپ تاپ ، ترکیبی از ترانزیستور و خازن هست که مامور نگهداری بیت ها هستند . خازن ها شارژ و دشارژ میشن . شارژ که میشن یعنی بیت روشن یا 1 منطقی یا 5 ولت و وقتی دشارژ میشن یعنی بیت خاموش یا 0 منطقی یا 0 ولت . ترانزیستور هم به عنوان سوئیچ عمل میکنه و به مدارات کنترل اجازه میده تا اطلاعات موجود در خازن ها رو بخونن و یا تغییر بدن .
خازن یه خاصیتی داره ، شما اگه یه خازن رو شارژ کنی و کوچکترین مسیری برای تخلیه شارژ اون واسش بسازی ، به مرور زمان و بسته به ثابت زمانی مدار ( افراد غیر الکترونیکی خیلی جدی نگیرن عبارت آخر رو ) شارژ خازن خالی میشه . در حافظه رم RAM هم خازن با ترانزیستور در ارتباط هست و مسیر تخلیه شارژ براش فراهم شده . اگه حتی میلی ثانیه ای برق بهش نرسه ، شارژش تخلیه میشه و تخلیه شارژ خازن در حافظه رم RAM هم به منزله از دست رفتن اطلاعات است . به همین منظور ، وظیفه کنترل کننده حافظه که به طور مفصل در پست ” Dual channel چیست ” توضیح دادم ، اینه که به طور مرتب این خازن ها رو زنده نگه داره یا به اصطلاح رفرش refresh کنه .
نگاهی به ساختار DRAM
در تصویر زیر نحوه اتصال خازن و ترانزیستور رو می بینید که با همدیگه تشکیل یک سلول حافظه رو میدن . از کنار هم گذاشتن این سلول ها به سطر و ستون های زیادی می رسیم . هر کدوم از این سلول ها توسط یک سطر و یک ستون آدرس پذیر میشن . یعنی مثلا اگه بخوایم به سلول 6 که در تصویر مشخص کردم، آدرس بدیم و کنترلش کنیم باید خط آدرس های متصل به سطر 2 و ستون 2 فعال بشن و یا اگه سلول 7 رو بخوایم باید سطر 2 و ستون 3 فعال بشن .
در نگاه کلی تر میشه تصویر زیر رو هم نشون بدیم . خطوط قرمز ، همین سطر و ستون هایی هستند که در هر کدوم از مختصاتش ( مثلا محل تقاطع سطر یک و ستون 3 و یا هر چی دیگه) یک سلول حافظه ( یک خازن و یک ترانزیستور ) قرار داره .
حتما مطالب زیر رو هم بخونید
محمدرضا امين زاده هستم ، مهندس الكترونيك و سردبير مجله علم فردا . علاقه زیادی به سخت افزار دارم ، اگه فرصتی بمونه در زمینه ادیت فیلم و تصویر و طراحی رابط کاربری وب و اندروید مطالعه و تمرین می کنم .
حمایت از علم فردا
نوشتن مطالب آموزشی به زبان ساده و قابل فهم برای همه ، کار بسیار سختیه . از طرفی ، نگهداری یک وب سایت آموزشی خرج داره ! اگر براتون امکان داره لطفا با پرداخت مبلغ کمی در هزینه های سایت سهیم باشید تا ما هم بتونیم با خیال راحت براتون بنویسیم و به سوال ها تون پاسخ بدیم . حمایت مالی از علم فردا
عالیه مهندس آفرین توضیحات ساده و زیبا کمال تشکر و دارم .موفق و پیروز وسالم باشید.
ممنون
ولی تنها چیزی که فهمیدم
برق قطع بشه اطلاعات میپره و تا زمانی برق هست رم میتونه اطلاعات رو نگه داره
ببخشیدا ولی خداییش برا یه ادم 16 ساله سنگین بود برای همینه از الکترونیک بدم میاد
سایت خوبی دارید ذهن ادم باز میشه
من چند بار واسم پیش اومده که حین کار با کامپیوتر، فایل ورد یا پاورپوینت یا حتی برنامه نویسی برق قطع و وصل شده و کامپیوتر خاموش شده و سیو نکردم، ولی وقتی دوباره کامپیوتر رو روشنش کردم دیدم دوباره همه چی سر جاش هست و فایل هایی که کار میکردم خودکار دوباره از همون جایی که مونده بودن باز شدن
این واسم جای سوال شد که با قطع برق و خاموش شدن کامپوتر باید پاک میشد همه چی ولی نشده. چرا؟؟
ممنون میشم پاسخ بدید
آقا من رم رو تمیز کردم و از جاش درآوردم و دوباره گذاشتم سر جاش، الان پاور کیس بوق ممتد میزنه این یعنی چی و چکار کنم بهتره؟
سلام
خواستم بدونم آیا الکتریسیته ساکن باعث خرابی رم میشه یا خیر؟ چه جوری میشه یعنی رم جدید بخرم یا نه؟ خیلی ممنون از پاسختون
خیلی ممنون
سلام سایت خوبی دارین
میشه در مورد حافظه ی PRAM هم کمی توضیح بدین
سلام
من یه سوال داشتم.
من یه کامپیوتر دارم دیروز موقع کار کردن برق قطع شد و بعد از اون که سیستم رو روشن کردم حین کار باهاش دو بار خود به خود ریستارت شد و موقع روشن شدن صدای بوق مربوط به خطای سخت افزاری رو میده توی نت سرچ کردم بوق مربوط به حافظه DRAM هست. حالا من برای رفع این مشکل چیکار باید بکنم؟
ممنون میشم سریع جوابم رو بدید
خیلی ممنون از مطالب بسیار خوب و مفیدتون
همه مطالب تون فوق العادس
واقعا ممنون به خاطر این همه زحمتی که میکشید و این اطلاعات را رایگان در اختیار دیگران قرار می دهید.
سلام من در حال حاضر رو کامپیوتری یه اطلاعاتی رو ریختم ولی بعد از این که کامپیوتر خاموش میشه کل اطلاعاتم پاک میشه حتی همه تنطیماتی که رو لپتاپ انجام داده از بین میره و سیستم مثل قبلش میشه اگه میشه کمک کنید من این مشکلو حل کنم نمیتونم اطلاعاتم رو ذخیره کنم.
سلام نهال
اگه روی لب تاپ نرم افزار deep freeze نصب اونو غیر فعال کن درست میشه
سلام
ممنون از سایت خوبی که دارید هم مطالب خوبی میزارید و هم اینکه به زبان ساده بیان کردید
بسسسسیییاااااررر عالی خیلی خوب بود… حالا من ی سوال دارم..چرا یهو کامپیوتر یا هر وسیله ای رو از برق بکشی یا منبع برق قط بشه بعد روشن کردن وسیله یزره زمان نسبت ب روشن کردن عادی طول میکشه ینی وقتی برق میره چرا بعد روشن کردن خیلی طول میکشه تا کامپیوتر روشن بشه یا حتی کنسول ها… این مشکل از کدوم قطعه سخت افزاری میاد از رم یا ک ی قطعه دیگه ؟؟؟؟ خیلی ممنون
سلام ممنون از اطلاعات مفیدتون
اگه امکانش هست توضیح بدبد در حالت هایبرنت چجوری خازن دیشارژ نمشه
سلام
خب در حالت هایبرنیت برق رم قطع نمیشه . فقط در حالت خاموشه که اطلاعات پاک میشن
در حالت هایبرنیت اون چند دقیقه که دیدین صرف میشه تا خاموش بشه اطلاعات رم روی هارد ریخته میشن و هنگام روشن کردن دوباره اطلاعات از هارد میاد روی رم. حتی توی تنظیمات ویندوز یه قسمت هست که مشخص میکنه برای هایبرنیت رو کدوم درایو اطلاعات رو بریزه. پس نیازی به برق برای رم نیست. در حالت sleep برق رم قطع نمیشه و بقیه سخت افزار ها بی برق میشن.
سلام….!
خیلی ممون از مطلب مفیدتون…!
ولی من یه سوال برام پیش اومد…! اونجور که شما گفتید هر ترانزیستور وظیفه ذخیره یک بیت اطلاعات رو در رم داره که الان مثلا کامپیوتر من با رم 4 گیگ یعنی 4 میلیارد ترانزیستور داره؟؟! تازه اگه بخوایم به بیت تبدیل کنیم میشه 32 میلیارد ترانزستور؟؟ آیا این درسته؟؟!
سلام
بله همینجوریه
عالی بود
سلام
منظورم این بود که از برق ذخیره شده استفاده کنم
سایتتون عالیه
لطفا در باره پاور هم بگذارید
سلام بله شدنش میشه اما به این سادگی ها نیست باید به علم الکترونیک مسلط باشید .
سلام
آیا میشه این کارو با خازن خودمون بکنیم ؟
اگه جواب بدید ممنون میشم
سلام . خازن اصول کارش همینه . شما که نمی تونید همچین کاری بکنید فقط می تونید شبیه سازی کنید
سلام میشه برای مبحث شبکه اگه امکانش هست مطالب بذارید
با سلام خدمت شما
میشه درباره اجزای مادر برد و تست قطعاتش توضیحی بدید؟؟؟
ممنون از سایت خوبتون
سلام . در مورد قطعات سخت افزاری زیاد نوشتم تو علم فردا سرچ کنید .
در مورد تست هم انشالا اگه عمری باقی باشه حتما
درود خدمت شما
توضیحاتتون خیلی خوب هست, با اجازه اتون با ذکر لینک منبع استفاده می کنیم *
دوست عزیز انتهای سایت هم گفتیم که انتشار مطالب علم فردا حتی با ذکر منبع هم مجاز نیست .
ممنون از همکاری شما
سلام فوق العاده بود. موفق باشی
سلام خسته نباشید مطالب مفیدوجالب بود.ایاحافظه دوربین مداربسته ازهرنوعی رامیشود باک کرد؟
اطلاعاتی که میذارین عالی ان…ممنون:)
خیلی عالی بود مهندس فقط یه سوال از جه نوع ترانزیستوری استفاده میشه BJT یا FET
سلام . FET هستن چون سرعت بیشتری دارن
سلام
آیا ram لب تاپ رو میشه افزایش داد مثل PC ؟ ( فک کنم نمیشه 😉 )
(مدل لب تاپم acer aspire 5742G)
یه سری مطلب هم درباره لب تاپ های acer بذارین?
پیشنهاد میکنم یه پیج تو فیسبوک هم بذنین تا افراد بیشتری از مطالب مفید سایت استفاده کنن
(خودم به شخصه تبلیغتون رو تو فیس انجام میدم)
سلام
بله میشه اما محدودیت داره .
چشم .
خیلی خیلی ممنونم که زحمت معرفی علم فردا رو قبول کردید . این کار برای ما از هر مدل تشکر و هدیه با ارزش تره .
محدودیت داره یعنی چی؟یعنی مثلا” نمیشه رم 8 گیگ اضافه کرد یا نه بسته به مدل لبب تاپ بعضی ها این
امکان رو نداره
(مرسی از پاسخ گویی سریعتون)
مادربوردها چه روی پی سی و چه لپ تاپ تا یه مقدار مشخصی رم رو ساپورت میکنن . باید به تعمیرکار نشون بدید . اما بعید می دونم بیشتر از 2 گیگ بتونید ارتقا بدید .
بابا ادم حال میکنه با سایت شما..راستی چرا در مورد نرم افزار کم پست میذارین؟ اونم خوبه هاا
خیلی خوشحالم که جوانهای موفقی مثل شما در کشورمان داریم همیشه براتون آرزوی موفقیت میکنم.
سلام خیلی ممنون مطالبتون خیلی خیلی مفید بود 🙂
مطالبتون خیلی خوب بود ممنون ازتون.ایشالا که بتونین از این هم بهترش کنید
قربون شما ابراهیم عزیز
با سلام.خداقوت.ازمطالب مفیدوکاربردیتون تشکر می کنم.اگه میشه لطفا یه پست هم درمورد زبان ماشین بنویسین.می خوام بدونم کامپیوتر چطوری می تونه دستورات رواجرا کنه.مثلاچطوری می فهمه که 4=2+2؟به طور کلی چطورمی شه با یک ماشین مثل کامپیوتر ارتباط برقرار کرد؟
سلام . چشم اگه عمری باقی باشه حتما .
بسیارممنون توضیحات بسیارجامع بود علی الخصوص که با تصویر آموزش داده میشود
یک چیزی واسه کنکوریها بگذارید به دردمون بخوره !
کنکوری ها که وقت اینترنت اومدن ندارن ، کنکور چی داری ؟ 😀