علم فردا
تکنولوژی به زبان ساده
محافظ Sapphire Glass ؛ یاقوت کبود در گوشی موبایل
تاریخ انتشار : ۱۸ مهر ۱۳۹۳یه مدتی شایعه افتاده بود که اپل قصد داره از یه تکنولوژی دیگه به جای گوریلا گلَس ( Gorilla Glass ) در آیفون ۶ استفاده کنه . بعدها این شایعه تبدیل به واقعیت شد و خود اپل هم تایید کرد که قصد داره از یاقوت کبود کریستالی شده در نمایشگرهای آیفون ۶ و همچنین ساعت iWatch استفاده کنه . اپل در ساعت خودش این کارو کرد اما آیفون ۶ همچنان نمایشگر با شیشه های گوریلا گلس داره . حالا بریم ببینیم این تکنولوژی Sapphire Glass چیه و چقدر می تونه مهم باشه .
تلفظ صحیح کلمه Sapphire
همونطور که می دونید کارت های گرافیک هم به این نام داریم که به طور گسترده تو بازار ایران به فروش میرن ، به خاطر همین گفتم لازمه که تلفظ این لغت رو هم یاد بگیرید چون من خودم به شخصه ” سفیره ” هم شنیدم 😀 . سافیر هم میگن !
تلفظ صحیح کلمه Sapphire در لهجه آمریکایی به صورت ˈsæf aɪər ( سَفایِر ) هست .
Sapphire یا یاقوت کبود چیست ؟
Sapphire به تنهایی به معنی یاقوت کبود هست و یکی از محکم ترین مواد موجود در طبیعت به شمار میره . سنگ های کانی از نظر سختی از شماره ۱ تا ۱۰ رتبه بندی میشن . این رتبه بندی از طرف کانی شناس معروف آلمانی فردریک موس ابداع شده و در اون ۱۰ تا از مواد معدنی کانی از نظر سختی با ۱ عدد اختلاف سنجیده میشن . یاقوت کبود یا همون Sapphire شماره ۹ رو داره ، الماس شماره ۱۰ هست و طلق هم شماره یک . کوارتز که ماده تشکیل دهنده شیشه هست رتبه ۷ رو داره .
این کانی رو برش میدن و کمی زرقی برقیش می کنن و می فروشن ، اینجوری :
Sapphire Glass چیست ؟
یاقوت کبودی که از سنگ ها جدا می کنن به رنگ های مختلفی پیدا میشه ( بنفش ، آبی ، نارنجی و … ) که این مسئله به خاطر وجود ناخالصی است اما یاقوت کبود خالص بسیار شفافه ، پس با دستکاری یاقوت کبود که خالص کردن و کریستاله کردنش هست ، یاقوت کبود رو شفاف و محکم می کنن و به عنوان محافظ روی گوشی ها و دستگاه های الکترونیکی دیگه استفاده می کنن .
شرکت Corning ( رقیب شرکت های سازنده محافظ یاقوت کبود ) که تولید کننده محافظ Gorilla Glass هست در آزمایشی که خودش انجام داده نشون میده که نسخه سوم Gorilla Glass یعنی Gorilla Glass 3 به اختصار GG3 خیلی محکم تر از محافظ یاقوت کبود یا Sapphire Glass هست . خب خیلی ها میگن این آزمایش چون توسط یه شرکت رقیب انجام شده نمی تونه سند خوبی باشه و باید توسط یه شرکت بی طرف انجام بشه . به گفته خیلی ها ، محافظ Sapphire Glass حدود ۳ برابر قوی تر از Gorilla Glass هست . ویدئوی آزمایش استحکام Gorilla Glass در برابر Sapphire Glass رو می تونید ببینید .
هزینه ساخت و تولید محافظ Sapphire Glass بالاتر از محافظ Gorilla Glass هست ، چیزی حدود ۳۰ تا ۴۰ دلار در حالیکه هزینه گوریلا حدود ۱۰ دلاره . پس نباید انتظار داشت گوشی های موبایلی که از محافظ Sapphire Glass استفاده می کنن قیمت معقولی داشته باشن . با همه این اوصاف شرکت اپل حدود ۵۶۸ میلیون دلار چیزی حدود ۱ تیلیارد و ۸۱۷ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومن ( واقعا چرا ؟؟؟ ) سرمایه گذاری کرده تا شرکت GT Advanced رو به ایالت آریزونا بیاره . یعنی یه منطفه رو در این شهر در اختیار شرکت GT Advanced قرار بده تا به طور اختصاصی برای اپل محافظ Sapphire Glass تولید کنه .
چرا Sapphire Glass در گوشی آیفون ۶ استفاده نشد ؟
طبق تحقیقات میدانی که خود شرکت اپل و برخی موسسات دیگه انجام داده بیشترین تقاضای مردم از شرکت اپل در رابطه با تولید گوشی آیفون ۶ ، استفاده از Sapphire Glass در نمایشگر آیفون ۶ بوده . این مسئله برای اپل مهم بوده و تا بخشی از پروسه رو هم پیش بردن که در همین مراحل انجام کار به مشکلاتی برمیخورن که نمی تونن از Sapphire Glass در آیفون ۶ بهره ببرن . تا الان که انگار اپل و GT Advanced به برخی مشکلات خوردن و اپل از دست طرف قرارداد خودش شکاره . اپل قبلا توی آیفون ۵ اس و در Touch ID Home Button از یاقوت کبود استفاده کرده اما اینکه کل نمایشگر با محافظ یاقوت کبود پوشیده بشه فرآیندی مشکل و چالش برانگیزی بوده . شاید هم فقدان محافظ سفایر یا یاقوت کبود در آیفون ۶ برگ برنده ای باشه برای آیفون ۷ . کسی چه می دونه ؟ تو یه جمله علت عدم وجود یاقوت کبود در آیفون ۶ هزینه بالا و مشکل در تولید میلیونی بوده .
این تکنولوژی مخصوص اپل نیست ، شاید خیلی از مردم به خاطر اینکه اپل سروصدا بپا کرده فکر کنن محافظ Sapphire Glass اختصاصی برای اپله و مبدعش اپل بوده درصورتی که اینجوری نیست . قبلا شرکت نوکیا در گوشی های خفن و گرون قیمت خودش مثل نوکیا ورتو Vertu از این محافظ استفاده کرده .
این بشری که من می بینم قطعا در آینده ای نزدیک تمام مشکلات مربوط به صفحات یاقون کبود یا Sapphire حل میکنه و شاهد تولید انبوه این محافظ های محکم و ضد خش خواهیم بود .
حتما مطالب زیر رو هم بخونید
محمدرضا امين زاده هستم ، مهندس الكترونيك و سردبير مجله علم فردا . علاقه زیادی به سخت افزار دارم ، اگه فرصتی بمونه در زمینه ادیت فیلم و تصویر و طراحی رابط کاربری وب و اندروید مطالعه و تمرین می کنم .
حمایت از علم فردا
نوشتن مطالب آموزشی به زبان ساده و قابل فهم برای همه ، کار بسیار سختیه . از طرفی ، نگهداری یک وب سایت آموزشی خرج داره ! اگر براتون امکان داره لطفا با پرداخت مبلغ کمی در هزینه های سایت سهیم باشید تا ما هم بتونیم با خیال راحت براتون بنویسیم و به سوال ها تون پاسخ بدیم . حمایت مالی از علم فردا
سلام مثل همیشه عااالی بود من همیشه مطالب شما رو می بینم
فقط خواستم جدای از تشکر بگم که شماره اول رده بندی فردریک موس در واقع تالک هستش که یکی از کاربرد های اون استفاده در پودر بچه هست ممنون میشیم اگر اصلاح کنید
درود بر شما ، لطف دارید
طلق همون تالک هستش دیگه .
ممنون از مطالب خوب و مفیدتون؛ با اینکه آدم تکنو فوبیائی هستم ولی fluency & cohesion متنتون اینقدر عالی بود که آدم لذت میبرد از سادگی بیان و رسا بودنش.? نکته ی دیگه اینکه: خیلی برام جالب بود که تلفظ دقیق و صحیح واژه های لاتین به کار رفته تو متنتون رو با phonetic دقیق و صحیح نوشته بودین.?
شما لطف دارید . خوشحالم که علم فردا واستون جالب و مفید بوده . لطفا علم فردا رو به دوستان تونم معرفی کنید
با سلام
البته ناگفته نمونه ایفون 6s پلاس (((نه 6s )))) از یاقوت کبود استفاده شده که مقاومت خوبی داره در برایر ضربه با تشکر از سایت خوب علم فردا
سلام
حق با شما بودش من فک کردم بعده میلیار بیلیونه بعد تریلیون که هر دو یکی هستن.
شرمنده
سلام
به خاطر مطلبتون جالبتون ممنونین ولی تو تبدیل دلار به تومن اشتباهی نکردین؟
مگه دلار الان چنده؟ ویا سرمایه اپل چقدره که فقط برا محافظ صفحه هاش انقدر سرمایه گذاری کرده؟
بازم ممنون چون واقعا سایتتون خیلی توپه ولی یه خورده دقت کنین چون سایت شما با سایتای دیگه زمین تا زیر زمین فرق میکنه .
سلام . دلار 3200 تومن . خودتون حساب کنید .
لطف دارید